Gemeente Eersel


Brede aanpak N69

Direct na de overdracht van de N69 begin dit jaar, werkt de provincie samen met de gemeenten Eindhoven, Waalre, Valkenswaard, Bergeijk, Eersel, Veldhoven en Heeze-Leende en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven aan de aanpak. Voor de zomer is bekend op welke manier de leef- en bereikbaarheidsproblemen worden aangepakt.

Dan is helder welke voorkeursopties worden uitgewerkt, zodat de milieueffectrapportage van start kan gaan. Ook de Brabantse Milieufederatie, de EVO, Waterschap De Dommel, Rijkswaterstaat, de gemeente Lommel, de Vlaamse Overheid en de Vlaamse provincie Limburg zitten aan tafel.

Dit gebeurt via de zogenaamde `mutual gain approach' waarin wordt gezocht naar de gemeenschappelijke meerwaarde voor alle belanghebbenden. Deze werkwijze wordt vooral toegepast bij complexe, maatschappelijke, gebiedsgerichte vraagstukken. Bij de totstandkoming van Maintenance Valley in Woensdrecht heeft dit ook tot goede resultaten geleid.

Vanuit die visie wordt de Zevensprong van Verdaas toegepast waardoor bij het zoeken naar oplossingen in een specifieke volgorde van mogelijkheden wordt gezocht:


1) ruimtelijke ordening 2) prijsbeleid 3) openbaar vervoer 4) mobiliteitsmanagement 5) benutting 6) aanpassing van bestaande infrastructuur om pas daarna 7) te beslissen over nieuwe infrastructuur.