Gemeente Eersel


Cursus Signalering voor vrijwilligers

Stelt u zich de volgende situatie eens voor:

Je bent trainer bij de voetbalclub en één van de voetballers loopt al tijden op kapotte voetbalschoenen. Je vermoedt dat het gezin niet voldoende geld heeft om nieuwe voetbalschoenen te kopen. Hoe ga je hiermee om?

Of de volgende situatie:

Een mevrouw uit de straat komt na het overlijden van haar man de deur niet meer uit, terwijl ze voorheen elke dag een stukje met haar man fietste. Je wilt haar wel helpen, maar weet niet goed welke stappen te zetten.

Binnen de gemeente Eersel wordt binnenkort voor de tweede keer de cursus `Signalering' gegeven aan vrijwilligers. Tijdens deze cursus leer je wat je in deze situaties kunt doen. Bij de eerste situatie kun je bijvoorbeeld een gesprek voeren met de ouders en als inderdaad blijkt dat je vermoeden klopt, kun je de ouders verwijzen naar het Lokaal Loket van de gemeente. De gemeente heeft verschillende regelingen waarvoor dit gezin wellicht in aanmerking komt.

In de tweede situatie kun je tijdens een gesprek met de mevrouw haar attent maken op diverse activiteiten waar ze aan mee zou kunnen doen, maar misschien wordt tijdens dit gesprek duidelijk dat er meer aan de hand is, dat deze mevrouw zich vaak somber voelt en dat het haar niet lukt het huishouden goed bij te houden. Dan kun je haar ook verwijzen naar het Lokaal Loket van de gemeente.

In 2008 hebben ongeveer 40 vrijwilligers deze cursus gevolgd. Uit de evaluatie is gebleken dat de deelnemers de cursus positief gewaardeerd hebben. Daarom biedt de gemeente deze cursus in 2009 opnieuw aan. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Bij de cursus `Signalering' zijn de volgende organisaties betrokken: het Gecoördineerd Ouderenwerk de Kempen, de GGzE, Dommelregio (maatschappelijk werk) en Stichting de Vonk.

De cursus bestaat uit een algemene workshop waarin je leert welke soorten signalen er zijn en wat je ermee kunt doen. Vervolgens is het mogelijk om verdiepingsworkshops te volgen.

Alle vrijwilligersorganisaties worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de cursus.

Hebt u belangstelling voor de cursus `Signalering' dan kunt u zich aanmelden bij Esther de Raad (GOW): 0497 - 514746.