Raad van State


woensdag 18 februari 2009
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Groningen van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein De Poort II" van de gemeente Marum. Het plan maakt een bedrijventerrein tussen de A7 en het dorp Marum mogelijk. Het bedrijventerrein sluit aan op het bestaande bedrijventerrein De Poort I. Kleinschalige bedrijven uit het Westerkwartier en uit gemeenten in de buurt van dat gebied mogen zich op het terrein vestigen. Meerdere inwoners van Marum zijn het niet eens met het bestemmingsplan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is onder meer het geluidsonderzoek niet goed uitgevoerd, omdat geen rekening is gehouden met het geluid van optrekkend en remmend verkeer. Verder zijn zij het er niet mee eens dat de houtwal tussen het Noorder Caravancentrum en een perceel aan de Noorderweg verdwijnt vanwege de realisering van het bedrijventerrein. De vleermuizen in het gebied ondervinden hiervan hinder, aldus de inwoners. Bovendien vrezen zij voor verkeersonveiligheid door toename van verkeer op de Noorderweg. De verkeersintensiteit op die weg zou onjuist zijn berekend, aldus de inwoners. (zaaknummer 200802241/1)

12.15 uur

Zitting over de vaststelling door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen van zogenoemde selectielijsten. Op die lijsten staat hoe lang de rechterlijke macht dossierstukken moet bewaren, waar de stukken bewaard moeten worden en wanneer ze mogen worden vernietigd. Twee inwoners van Schijndel zijn tegen de vaststelling van die lijsten in beroep gekomen, omdat zij vinden dat het proces-verbaal van een van hun rechtszaken - dat inmiddels is vernietigd - langer bewaard had moeten worden, omdat de informatie daarin relevant is voor andere rechtszaken die zij nog voeren. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft zich onbevoegd verklaard om op hun beroep te beslissen, omdat de vaststelling volgens haar geen besluit, maar een algemeen verbindend voorschrift (avv) is waartegen geen beroep openstaat. De minister komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Volgens hem is het bezwaarlijk dat er geen bezwaar- en beroepsmogelijkheid is tegen de vaststelling van de lijsten. Verder is hij bang dat als de vaststelling inderdaad een avv is, de 'machtiging' die hij aan de rijksarchivaris heeft gegeven om de lijsten vast te stellen niet meer is toegestaan. (zaaknummer 200805599/1)