Ingezonden persbericht


Persbericht

Als reporters naar Malawi

Leerlingen van 't Hooghe Landt als journalist naar Afrika

Going Global, dat kun je van twee gelukkige leerlingen van 't Hooghe Landt in Amersfoort, wel zeggen. Maaike Broekman en Sahar Saïd zijn door Edukans Going Global gekozen om van 18 tot 27 februari 2009 samen met 54 andere middelbare scholieren uit het hele land, als verslaggever naar Malawi te reizen. De jonge verslaggeefsters zullen zich verdiepen in het wel en wee van leeftijdgenoten in Malawi en bezoeken projecten die door Edukans Going Global, een ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs, financieel gesteund worden. Met pen, fototoestel en camera zullen de vierdejaars Havo en Vmbo-t scholieren verslag leggen van de armoede en de onderwijsproblemen waarmee dit derdewereld land te kampen heeft.

Dat heeft een reden. Het geschreven en gefilmde resultaat moet leerlingen, ouders en organisaties overtuigen van de noodzaak om geld te geven voor onderwijs in Malawi. Na terugkomst zullen Maaike en Sahar op en buiten school een aantal uitgebreide presentaties geven om hun onuitwisbare herinneringen te delen. De meisjes hopen dat er daarna, tijdens de jaarlijkse vastenactie op 't Hooghe Landt, een groot bedrag zal worden opgehaald om de projecten te ondersteunen.

Sollicitatie
Om in aanmerking te komen voor deze reis hebben Maaike en Sahar met succes de sollicitatieprocedure afgerond. Uit een twintigtal sollicitanten zijn zij uiteindelijk door Joa Bosch, consulent van Edukans, geselecteerd. Het is het tweede jaar dat 't Hooghe Landt deelneemt aan een project van Edukans Going Global. Vorig jaar ging de toen 17 jarige Rachel van Kommer mee naar Oeganda. Door veel te vertellen over haar ervaringen is het Hooghe landt erin geslaagd tijdens de actiedag maar liefst E17.000 op te halen voor onderwijsprojecten in Oeganda. Dit jaar hopen Maaike en Sahar dat succes te evenaren. Ze zijn erg gemotiveerd en kunnen niet wachten tot ze vertrekken. "Onderwijs, daar hebben de kinderen in Malawi hun hele leven iets aan. Als wij daaraan een bijdrage kunnen leveren, dan doen we niets liever", aldus de beide meisjes.

Toekomst

Wat ze later willen gaan doen? "Dat weten we nog niet precies, maar misschien helpt deze ervaring ons wel met het nemen van beslissingen over onze vervolgopleiding. Daarom grijpen we deze kans met beide handen aan, ook al zal het zwaar worden!"