Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA: "Doorstroming woningmarkt in gevaar"

PvdA bezorgd over afschaffen papieren Woningkrant

De PvdA is bezorgd over het afschaffen van de papieren Woningkrant van Woonservice. Het woningaanbod is voortaan enkel nog digitaal toegankelijk via de website van Woonservice. De PvdA vreest dat met name ouderen hierdoor minder makkelijk een nieuwe woning zullen kunnen vinden, wat ten koste gaat van de doorstroming op de woningmarkt. De PvdA-raadsleden Martien Brander en Jeroen Fritz hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W.

In de Woningkrant, die tot nu toe eens per twee weken verscheen, werd het aanbod van huurwoningen van de corporaties in de regio gepubliceerd. Per 1 februari 2009 is de papieren versie van de Woningkrant afgeschaft en vervangen door digitale informatie via de website van Woonservice. Voor mensen zonder computer verschijnt er weliswaar wel nog een geprinte versie, maar het aantal afhaaladressen wordt ten opzichte van de vroegere Woningkrant fors beperkt (alleen nog bij Woonservice, corporaties en stadhuis). Aan een abonnement om de geprinte versie thuis te ontvangen zijn in het vervolg forse kosten verbonden (50 euro per jaar).

PvdA-raadslid Jeroen Fritz: "De PvdA is voorstander van verdere digitalisering van diensten, om zo overtollig gebruik van papier te voorkomen en de service voor Haarlemmers te vergroten. Maar digitalisering mag niet ten koste gaan van de service voor mensen die niet beschikken over toegang tot het internet, zoals veel ouderen".

De PvdA is daarnaast bezorgd over de gevolgen voor de doorstroming op de woningmarkt. Het is beleid van de gemeente Haarlem en de corporaties om mensen die in een woning wonen die eigenlijk niet voor hen bedoeld is te verleiden om te verhuizen naar een meer passende woning. Het gaat daarbij vaak om ouderen, die bijvoorbeeld na vertrek van hun kinderen of overlijden van hun partner alleen in een grote woning achterblijven. De gemeente en de corporaties sloten in 2007 het convenant 'Verleiden tot verhuizen', waarin maatregelen zijn afgesproken om deze mensen een meer passende woning aan te bieden, zodat de huidige woning weer beschikbaar komt voor andere woningzoekenden.

Volgens de PvdA draagt het afschaffen van de papieren Woningkrant hier echter niet aan bij. Fritz: "Juist ouderen hebben vaak geen beschikking over internet. Als het de gemeente en de corporaties werkelijk ernst is dat ze hen willen verleiden om te verhuizen naar een meer passende woning, dan past een hoog abonnementsgeld voor een geprinte versie van het woningaanbod en het verminderen van het aantal afhaalpunten daar wat ons betreft niet bij. De PvdA roept gemeente en corporaties er dan ook toe op om specifiek voor deze groep meer mogelijkheden te scheppen om gratis toegang te houden tot het woningaanbod".

*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties: