Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1-6 der Staten-Generaal 2597 JG Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag 2513 AA DEN HAAG T 070 351 61 71 F 070 351 78 95

Contactpersoon
---
T -

Ons kenmerk VENW/DGW-2009/123

Uw kenmerk Datum 18 februari 2009 -

Onderwerp Beantwoording vraag van de heer Janssen over Bijlage(n)
---
hoogwaterbescherming

Geachte voorzitter,

Tijdens het Algemeen Overleg van 12 november 2008 heeft de heer Janssen een vraag gesteld met betrekking tot het toezicht op de primaire waterkeringen, voortvloeiend uit de Wet op de waterkering. De vraag had specifiek betrekking op de wijze waarop toezicht wordt gehouden op het beheer en onderhoud van waterkerende kunstwerken in beheer bij Rijkswaterstaat (zoals de Maeslantkering). Zoals door mij is toegezegd doe ik u bijgaand het schriftelijke antwoord toekomen. Ik maak hierbij nadrukkelijk onderscheid tussen enerzijds het beheer en onderhoud en anderzijds de wettelijke toetsing van een primaire waterkering in het beheer bij Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat realiseert, beheert en voert onderhoud uit aan waterkerende kunstwerken. Zij is als professioneel opdrachtgever verantwoordelijk voor de realisatie van deze activiteiten waarvoor zij marktpartijen opdracht geeft. Als professioneel opdrachtgever oefent de Rijkswaterstaat toezicht uit op deze werkzaamheden door de marktpartijen. De Inspectie en de provincie hebben geen technische toezichtrol bij de uitvoering van deze werkzaamheden door de marktpartijen.

Het resultaat van realisatie, beheer en onderhoud komt tot uitdrukking bij de vijf- jaarlijkse toetsing (wettelijke verplichting uit de Wet op de waterkering). Tijdens de vijf-jaarlijkse toetsing op veiligheid van waterkeringen wordt aan de wettelijke normen voor veiligheid en met behulp van een wettelijk toetsinstrumentarium gecontroleerd of de waterkeringen nog voldoen aan de wettelijke normen. De provincie is de toezichthouder op deze veiligheidstoets, zij stelt vast of de Rijkswaterstaat (en ook waterschappen) op de juiste wijze de waterkeringen hebben getoetst. De Inspectie oefent systeemtoezicht uit om vast te stellen dat provincies op dezelfde wijze toetsen, toezicht houden op waterkeringbeheerders en rapporteren aan de Staatssecretaris.

a

Pagina 1 van 2





Hoogachtend,
Datum 18 februari 2009

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT, Ons kenmerk VENW/DGW-2009/123

J.C. Huizinga-Heringa

Pagina 2 van 2