Stadsdeel Amsterdam-Noord

Sportplan voor Amsterdam-Noord

Sport levert een bijdrage aan een gezonde levensstijl, het geeft een prettige leefomgeving en werkt als voorbeeld voor anderen. Om een impuls te geven aan de sportontwikkelingen in Amsterdam-Noord is het Sportplan 2009-2012 ontwikkeld. Dit sportplan haakt qua prioritering nadrukkelijk aan bij de aanpak van de gemeente Amsterdam. "Sport en bewegen is belangrijk voor iedereen; het levert niet alleen een bijdrage aan je gezondheid, het is een bindmiddel voor de maatschappij" aldus Chris de Wild Propitius, wethouder Sport.

Deze nieuwe sportnota richt zich op specifieke ontwikkelingen in Noord, die op de langere termijn invloed hebben op de ruimte voor sport en de sportbehoefte in Noord. De vier speerpunten specifiek voor de komende periode zijn:

1. Ruimte voor sport: aanpakken onderbespeling, herontwikkeling sportparken, kwaliteit- en kwantiteit van binnensportaccommodaties verbeteren, bevorderen sportieve recreatie.

2. Sterke sportverenigingen: ondersteunen vrijwillig kader en aanpakken schulden bij verenigingen, verenigingscoaches.
3. Sportstimulering: passend aanbod voor diverse doelgroepen, prioriteit bij (risico-) jeugd, samenwerking met het primair- en voortgezet onderwijs, sportmakelaars.

4. Topsport: talentontwikkeling, evenementen en accommodatie.

Het streven is om de komende jaren een stevige basis te realiseren voor sporten en bewegen in het stadsdeel, door het aanbieden van kwalitatief en kwantitatief voldoende sportvoorzieningen en door een breed sportstimulering en bewegingsaanbod. Waar mogelijk worden verenigingen en scholen ondersteund door zogenaamde combinatiefunctionarissen. Deze functionarissen werken deels voor een school en deels voor een sportvereniging, met als doel een brug tussen deze instellingen te slaan en jeugd naar een vereniging te bewegen. Het uiteindelijk doel is het bevorderen van de sociale cohesie in de buurt en de verbetering van de gezondheid van bewoners.