VSNU

Europees Commissaris Janez Potoçnik bezoekt universiteiten

Aanstaande donderdag 19 februari brengt de Europees Commissaris voor Wetenschap en Onderzoek, Janez Potoçnik, de gehele dag een bezoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Wageningen UR (Universiteit en Researchcentrum). In Nijmegen maakt hij 's ochtends een hersenscan mee in het Dondersinstituut en laat hij minitomaatjes 'zweven' in het Magnetenlaboratorium. Wageningen UR toont 's middags de energieproducerende ânieuwe kasâ, en het restaurant van de toekomst.

Tijdens de lunch in Nijmegen spreekt Potoçnik met Nederlandse topwetenschappers die een onderzoeksbeurs van de European Research Council (ERC) hebben ontvangen vanwege hun baanbrekende werk. Aan het eind van de dag ontmoet de commissaris ondernemers die met Europees onderzoeksgeld innovatieve producten hebben ontwikkeld.

Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom om delen van het bezoek bij te wonen. Tevens is er om 13.00 uur een persconferentie in Huize Heijendaal, Geert Grooteplein 9, 6525 EZ Nijmegen met commissaris Potoçnik. In de bijlage vindt u het volledige programma, met aangegeven welke onderdelen openbaar zijn voor de pers en wanneer er fotomomenten zijn voorzien.

Achtergrond

Nederland scoort erg hoog bij het verwerven van de zogeheten European Research Council (ERC) Grants, een subsidie voor uitmuntende toponderzoekers. Een belangrijk onderdeel van het werkbezoek van Potoçnik is daarom een ontmoeting met een aantal Nederlandse ERC-winnaars. De ERC kende eind 2008 de ERC Advanced Grants toe. Deze beurs voor ervaren excellente onderzoekers kan oplopen naar 3,5 miljoen euro voor vijf jaar. In 2008 werden er vanuit 26 Europese landen ongeveer 2200 aanvragen gedaan. Van de gehonoreerde 275 subsidies ging zeven procent naar Nederlandse onderzoekers. Dit is veel hoger dan op basis van de bevolkingsomvang of het aantal onderzoekers in Nederland, mag worden verwacht. Ook bij de ERC-beurs voor beginnende excellente onderzoekers (ERC Starting Grants) deed Nederland het een jaar geleden bovengemiddeld goed. Maar liefst negen procent van de Starting Grants ging naar onderzoekers in Nederland.

Nederland heeft tussen 2000 en 2006 in totaal 1,2 miljard euro Europese subsidie ontvangen uit het Zesde Kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling. Voor de hele EU was 17,5 miljard euro beschikbaar. De Europese Commissie heeft in de periode 2007-2013 een budget van ruim 53 miljard euro voor onderzoek en ontwikkeling (Zevende Kaderprogramma).

De Nederlandse investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) blijven momenteel achter in vergelijking met andere Europese landen. Cijfers van Eurostat laten zien dat Nederland in Europa helemaal onderaan staat met een groei in R&D investeringen van 0 %. De gemiddelde groei in de EU bedraagt 14,8 %. Dit baart de universiteiten zorgen.

Meer informatie


* Over het Europese onderzoeksbeleid

* Over Nederlands onderzoeksbeleid

Het bezoek is georganiseerd door de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Lange Houtstraat 2 | Postbus 13739 | 2501 ES DEN HAAG | T: 070-3021400