Gemeente Breda

Gemeente onderzoekt gevolgen bezuinigingen AWBZ

De komende maanden onderzoekt de Gemeente Breda de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Er is nu geen goed beeld te geven van hoeveel en welke cliënten hun zorg verliezen door de veranderingen. Vanaf 2009 gaat deze wet drastisch veranderen.

Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van partners uit de stad zoals Stichting Ouderenwerk Breda, MEE, GGZ, Thuiszorg en de gemeente gaat met de opdracht van het college aan de slag.

Veranderingen AWBZ

De regering is van plan de AWBZ terug te brengen naar waar ze oorspronkelijk voor is bedoeld: de zware langdurige onverzekerbare zorg. Deze verandering moet een bezuiniging opleveren van 800 miljoen euro. Voor de stad Breda betekent dat een verlies van 8 miljoen euro aan AWBZ zorgmiddelen.

Het betreft hier dus een bezuiniging en geen overheveling van middelen naar de gemeente. Niettemin verwacht het Rijk van de gemeente dat zij met betrekking tot de Wet maatschappelijke ondersteuning activiteiten onderneemt die de individuele zorgvragen inzichtelijk maken en oplossingen aandragen om deze te beantwoorden. Het Rijk verwacht dat gemeenten een deel van de zorgvragen oplost door middel van collectieve voorzieningen, zoals zorgnetwerken. Huidige cliënten worden om die reden verwezen naar de gemeente. Intussen heeft zich al een aantal inwoners van Breda bij de gemeente gemeld.

De gemeente kan of moet niet alle vragen oplossen, dat wordt ook niet van haar verwacht. Door een inventarisatie te maken van de gevolgen van de veranderingen in de AWBZ en de zorgvraag inzichtelijk te maken, kan de gemeente in samenwerking met de partners in de stad bepalen welke vragen zij wil en kan beantwoorden. Een aantal vragen wordt beantwoord met al bestaande activiteiten zoals bijvoorbeeld de netwerken vanuit Geschikt Wonen voor Iedereen, of met nieuw te ontwikkelen activiteiten.

Breda, 18 februari 2009