Partij van de Arbeid

Bussemaker garandeert zorg

18-02-2009 02:47

Onderdelen van zorgorganisatie Meavita in Den Haag en Groningen stevenen af op een faillissement. Staatssecretaris Jet Bussemaker kiest er niet voor zomaar geld te pompen in de organisatie: 'Het gaat om de cliënt. Als je dat uit het oog verliest, ga ik je niet helpen.' Daarom zijn er stichtingen opgericht die de activiteiten en het personeel kunnen overnemen.

Om te voorkomen dat de mensen die zorg krijgen van Meavita zonder deze zorg komen te zitten zijn er in overleg met zorgkantoren, VNG en gemeenten en de NZa stichtingen opgericht die de activiteiten en het personeel kunnen overnemen. PvdA Tweede-Kamerlid Agnes Wolbert: Ik ben blij dat deze doorgefuseerde organisatie nu weer in kleinere regionaal herkenbare eenheden gaat werken, het liefst met teams in wijken en buurten.

Bussemaker stuurde dinsdag een brief aan de Tweede Kamer waarin ze uitgebreid ingaat op de ontstane situatie met Meavita, een van grootste zorgorganisaties van Nederland. De organisatie is ontstaan na een fusie van Meavita, Sensure, Thuiszorg Groningen en Vitras. Het concern geeft 100.000 mensen thuiszorg en er werken 20.000 werknemers. Meavita kwam in grote financiële problemen, onder andere door verkeerde investeringen.

Omdat het management van Meavita de staatssecretaris niet kon overtuigen dat het de zorginstelling met extra geld wel goed kan leiden, gaat Bussemaker het bedrijf niet overeindhouden. Bussemaker: 'De overheid zou onherroepelijk geld kwijt zijn om ervoor te zorgen dat mensen geen dag zonder zorg zouden zitten. We hebben besloten dat geld niet aan de managers van Meavita te geven, maar aan de cliënten en de werknemers.'

Wolbert reageert positief op deze beslissing: De PvdA-fractie heeft steeds aangedrongen op zoveel mogelijk zekerheid voor de werknemers. Immers, als je ervoor zorgt dat zij aan het werk kunnen blijven haalt dat op de eerste plaats de onrust en onzekerheid weg bij al die mensen. En natuurlijk is daarmee ook de zorg voor cliënten gegarandeerd.

Meavita heeft aangegeven de voorbereidingen getroffen te hebben om de drie werkmaatschappijen Sensire, Vitras/CMD en het verpleeghuis de Wielborgh los te maken van Meavita. Deze organisatieonderdelen zouden zelfstandig verder gaan.

Leren van fouten
Wolbert benadrukt tenslotte dat er vooral geleerd moet worden van de situatie bij Meavita: laten we er vooral voor zorgen dat we wat leren van deze betreurenswaardige kwaliteit van leidinggeven. Beter management en niet te vergeten, verbeteringen in de manier waarop de Raden van Toezicht functioneren. Daar moet echt iets veranderen.'

Wolbert vervolgt: 'Sorry zeggen en opstappen lijkt me niet meer aan de orde en zeggen dat je niet was geïnformeerd ook niet. Dat is de ouderwetse manier van Toezicht houden: in de afwachtstand. Elke goede en bijdetijdse Raad van Toezicht weet waarover ze moet zijn geïnformeerd en als ze die informatie niet krijgt, dan moet ze die zelf halen.

Lees de brief die de staatssecretaris aan de Tweede Kamer stuurde >