CDA afdeling Gelderland


Nieuw lidmaatschap EU

---

CDA op bezoek in Macedonië

Van 12 tot en met 14 februari 2009 ben ik, namens de Eduardo Frei Stichting, voor het CDA naar Skopje in Macedonië geweest om een aantal presentaties te geven in het kader van een conferentie die door de Konrad Adenauer Stiftung (CDU/CSU) samen met de EFS van het CDA georganiseerd was.

De titel van de conferentie was: âVII Political Academy; Conservative values and democracy on the local levelâ.

Het doel van mijn bezoek aan Skopje was echter in de eerste plaats een bijdrage te leveren in de vorm van een aantal presentaties op het gebied van de lokale en provinciale politiek in Gelderland en welke ontwikkelingen zich daarbij voordoen. Tevens kwam de vraag aan de orde voor welke uitdagingen wij in de komende tijd staan, mede ook in verband met de kredietcrisis, die zich als een steeds donker wordende wolk over ons heen schijnt te komen.

De meeste deelnemers waren kandidaat burgemeester voor de Conservatieve Partij in Macedonië. Over enkele maanden worden deze verkiezingen daar tegelijk met de presidentsverkiezingen gehouden.

Tijdens de conferentie heb ik o.a. kennis gemaakt met de minister-president en de vice-premier, verantwoordelijk voor Europese Zaken van dit land, dat kandidaat-lid is voor het lidmaatschap van de Europese Unie.

Na aankomst in Skopje werd ik prima ontvangen en begeleid door de medewerkers van het kantoor van de Konrad Adenauer Stichting (KAS) in Skopje. Ondanks het drukke programma en de korte tijd heb ik ook het nodige van de stad en de omgeving gezien, hoewel de stad weinig echte attracties kent, zeker sinds de aardbeving van 26 juli 1963. Meest opvallende gebouw is in dat opzicht het oude stationsgebouw waar de klok is stil blijven staan op 5.17 uur in de morgen. Op dit tijdstip maakte die aardebeving een groot deel van de stad met de grond gelijk waarbij meer dan 1000 dodelijke slachtoffers vielen en ongeveer 120.000 mensen dakloos raakten.

Communistische betonbouw

Door de aardbeving zijn vele oude gebouwen verwoest en niet meer opgebouwd en dat betekent, dat de stad vooral gedomineerd wordt door die typische communistische betonbouw, waar vele plaatsen in het Oostblok patent op schijnen te hebben.

Wat echt domineert over het stadsbeeld is een reusachtig kruis, het zogeheten âMillennium Crossââ dat door de Orthodoxe kerk in 2002 is opgericht, ter viering van 2000 jaar Christelijk geloof. Het is te bezoeken, maar dan moet je er wel een flinke wandeling heen en terug voor over hebben.

Moeder Teresa

Behalve de Turkse wijk, met moskeeën, etc. is er in ieder geval één plaats waar men een bezoek aan gebracht dient te hebben: het herdenkingsmuseum van de beroemdste persoon die Skopje heeft voortgebracht. Moeder Teresaâ¦

Het museum is pas nieuw en staat niet op de plaats waar ze geboren is, want dat heeft het moeten afleggen tegen de bouw van een groot winkelcentrum. Toch is het wel een bezoek waard, omdat je er een goede indruk van haar jeugd, haar leven en werk krijgt.

En dan nuâ¦aan het werk!

Tijdens de conferentie heb ik drie verschillende workshops of presentaties gegeven:


1. Politics on the local level: het functioneren van de lokale democratie in NL, in het bijzonder daarin de rol van de burgemeester en de gemeente raad;


2. Een nieuwe benadering van het opzetten van een campagnestrategie, vanuit het definiëren van kiezers als leden van âmentality groupsâ;


3. âThe conflict between goals and means; budget of local authorities in The Netherlandsâ; over het conflict tussen doel en middelen in de lokale politiek.

De presentaties zijn gegeven op de vrijdag, de laatste dag van het seminar. Ik moest wat planning en tijd betreft wat flexibel zijn, aangezien de minister-president eind van de morgen een toespraak tot de deelnemers zou houden.

Het was wel een interessante ervaring met de Minister-President van Macedonië aan één tafel te zitten. Na de toespraak van de heer Gruevski van de regerende VMPRO- DPME, volgde een kort statement van Henri Bohnet namens de KAS en door ondergetekende namens CDA-EFF. Hierbij heb ik de minister-president een publicatie over de geschiedenis van het CDA overhandigd.

Ik hoorde overigens pas een uur van tevoren dat ik ook geacht werd een kort statement te maken, dus dat werd nog een uitdaging! Des te meer omdat de provincie Gelderland ook, en nog steeds, geen kleine publicatie heeft in het Engels over wat de taken, doelstellingen en ambities van de provincie zijn.

Eén en ander ging gepaard met veel persaanwezigheid, cameraâs etc, en dezelfde avond kon ik mezelf op de nationale TV terugzien. Op dezelfde dag heb ik nog een ontmoeting met de Vice-premier gehad, Ivica Bocevski, tevens minster voor Europese Zaken in het kabinet. Henri Bohnet vertelde me, dat ik de eerste buitenlandse gast van de KAS was, die ooit op één dag twee leden van het kabinet ontmoet heeft. Waarvan acte!

Aansluiting Europa

Kernpunt uit de voordracht van de premier was de mededeling, dat de grote meerderheid van de Macedoniërs (97%) voorstander is om lid te worden van de EU. Men heeft grote verwachtingen van Europa en als echte Europeaan doet het mij goed om dat weer eens te horen, na alle euroscepsis die in Nederland soms de overhand schijnt te hebben. Tellen we onze zegeningen wel eens, of kijken we alleen maar naar Europa als een bedreigende moloch?

Straks hebben we weer verkiezingen voor het Europees Parlement en dan zal het wel weer vooral gaan over de vraag hoeveel mensen er weer niet gestemd hebbenâ¦

Hulp

Interessant was ook de boodschap van de premier aan de burgemeesters, dat de gemeenten meer Europese subsidies moeten aanvragen. Uit een opmerking van één van de deelnemers begreep ik, dat ze problemen hebben om de aanvragen op de juiste manier te doen en dat ze van de regering verwachten daarin meer hulp te krijgen om geld uit de Europese structuurfondsen voor kandidaat-lidstaten. Dat lijkt me iets om naast de deskundigheidsbevordering waar mijn activiteiten onderdeel van uitmaken, ook aandacht aan te besteden.

De heer Bocevski, minister voor Europese Zaken, memoreerde met name het belang van de aansluiting van het land bij de EU in het kader van globalisering en economische vooruitgang en hij dankte de Konrad Adenauer Stiftung en de Eduardo Frei Sichting van het CDA voor hun rol in het ondersteunen van het democratiseringsproces in Macedonië. Het feit, dat meer dan 500 deelnemers aan de activiteiten hebben deelgenomen, onderstreept het belang hiervan en levert een bijdrage aan het vergroten van de competenties van lokale bestuurders en volksvertegenwoordigers.

Democratisering

Met veel genoegen kijk ik op deze korte trip terug. Na mijn ervaring vorig jaar in de Ukraïne heb ik er nu een uit Macedonië bij. Wat me echt opvalt zijn twee zaken: de enorme wens van de bevolking om inderdaad bij Europa te willen horen, met alle mogelijkheden die dat voor de ontwikkeling van het land biedt. Ook de mate waarin internationale volksvertegenwoordigers, met enige ervaring in de lokale politiek (na 16 jaar gemeenteraad en 6 jaar staten mag ik dat wel zeggen), een nuttige bijdrage kunnen leveren aan het democratiseringsproces in deze regio is interessant. Voor mij persoonlijk betekent democratisering ook: het bevorderen van vrede en stabiliteit. Ik ben blij en dankbaar daar een klein steentje aan te kunnen en te mogen bijdragen.

Albert Schol,
Lid Provinciale Staten van Gelderland voor het CDA
---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 18-2-2009