Groen!

Betalingsbevel is rechtse en asociale regeringsmaatregel

Datum
18/02/2009

Auteur
Stefaan Van Hecke voor Federaal parlement: Kamer

Categorie
In Armoede

Vandaag probeerden CD&V en Open VLD nogmaals het wetsontwerp tot invoering van een betalingsbevel door de Kamercommissie Justitie te jagen. Stefaan Van Hecke: âDeze partijen zijn blijkbaar vergeten dat er het afgelopen jaar 10% meer mensen in de collectieve schuldbemiddeling terecht gekomen zijn. Dat zijn intussen in totaal al meer dan 70 000 Belgen. Met dit hardvochtige voorstel zal hun aantal drastisch stijgen.â

Stefaan Van Hecke (Groen!): "Met dit voorstel zullen grote bedrijven een eenzijdig verzoekschrift tot betaling kunnen indienen bij de rechter. Daarbij zouden de tegenpartij, consumenten of handelaars, niet langer gehoord worden. De tegenpartij moet niet op de hoogte gebracht worden, enzovoorts. Dit is een hardvochtig, rechts voorstel dat enkel de belangen van de grote bedrijven dient."

In een poging om het voorstel recht te trekken diende de progressieve oppositie twee weken geleden een batterij amendementen in. Deze werden door de CD&V en Open VLD bot weggestemd. Kamerleden Carina Van Cauter (Open VLD) en Raf Terwingen (CD&V) dienen nu zonder blikken of blozen enkele van die amendementen opnieuw in. Dit is incoherent. Het is ook hypocriet: het wetsvoorstel wordt er niet fundamenteel door gewijzigd.

CD&V en Open VLD drijven hun rechtse agenda door ondanks de uitdrukkelijke vraag van het ACW en verschillende consumentenorganisaties die het voorstel terecht een "aanslag op de zwakkere consument" noemden.

Het voorstel is ook van toepassing in sociale zaken. Net in deze dossiers is ene tegensprekelijk debat essentieel voor de verdediging van de belangen van de zwaksten in onze samenleving. Groen! en Ecolo verzetten zich al geruime tijd tegen dit rechtse en asociale voorstel dat zich zowel tegen de consument als de handelaar richt en zullen dit ook blijven doen.

Contact: Stefaan Van Hecke -