Taalkundig onderzoek toont nieuwe inzichten in bijbel en koran
18/02/2009 15:42
www.baucis.nl
Groningen, 18 februari In tegenstelling tot de huidige interpretatie van de Bijbelboeken toont nieuw taalkundig onderzoek van onderzoeker Feia Boukes aan dat Genesis en Exodus vooral uit ironische motieven zijn geschreven. Zo worden in Genesis taalkundige begrippen - ook behorend bij het menselijke kenvermogen - in ook aan elkaar tegengestelde contexten geplaatst waardoor ze ook een aan elkaar tegengestelde betekenis krijgen.
De schrijver van Exodus toont zijn taalkundige vaardigheden door deze 'omkering' of 'antifrase' in te zetten in de strijd van Mozes tegen de Egyptenaren. 'Het zijn prachtige, ook ontroerend humoristische verhalen die het verdienen om opnieuw te worden gelezen', aldus Boukes.
De nadruk die in de Bijbel ligt op Jozefs politieke functioneren terwijl die volgens Boukes in de Koran ligt op de waarheid van zijn overspelsituatie kan ook vanuit diezelfde zowel taalkundige als politiek- wetenschappelijke ontwikkelingen worden verklaard.
Boukes heeft in een breed opgezet taalkundig onderzoek van de wereldliteratuur ook ontdekt dat de ontwikkeling van het schrift samenvalt met de overgang van een matriarchale samenleving - zonder schrift maar met de riten van een veelgodendom - naar een rationalistische mannelijk geordende maatschappij. Zo blijken de schrijvers van het heldendicht Gilgamesj lang te hebben getwijfeld of de letter A voortaan de betekenis van 'zaad' of van 'vloed' zou moeten krijgen; het is uiteindelijk 'alef' (stier) geworden.
In een cross-media combinatie wordt op de site en in de serie WERELDLITERATUUR TUSSEN KUNST EN WETENSCHAP deze (ook taalkundige) wetenschapsgeschiedenis inzichtelijk gemaakt. Het onderzoek koppelt de wetenschappelijke ontwikkelingen uit een bepaalde periode aan een tekst uit de wereldliteratuur van die periode. Met fascinerende resultaten.
http://http:www.baucis.nl