Gemeente Bernheze

Nieuwe maatregel bij aanpak huiselijk geweld

Tijdelijk huisverbod

Op 1 maart 2009 voert Bernheze het tijdelijke huisverbod in. Dit betekent dat plegers van huiselijk geweld voor een periode van minimaal tien dagen uit huis worden geplaatst. In die periode mogen zij geen contact opnemen met het slachtoffer. Deze maatregel is bedoeld als periode van afkoeling. Bijzonder aan het huisverbod is dat er niet alleen hulp is voor het slachtoffer van huiselijk geweld, maar ook voor de uithuisgeplaatste.

De burgemeesters in alle 21 gemeenten in Brabant Noord gaan vanaf 1 maart 2009 gebruik maken van de bevoegdheid om een tijdelijk huisverbod op te leggen als huiselijk geweld dreigt. Dit gebeurt volgens de nieuwe Wet tijdelijk huisverbod. Een huisverbod kan worden opgelegd als er daadwerkelijk sprake is van gevaar door huiselijk geweld of als daar een vermoeden van is. Houdt de persoon die uit huis is geplaatst zich niet aan het verbod, dan staat hem of haar een gevangenisstraf van maximaal twee jaar te wachten.

Procedure
De politie beoordeelt eerst de situatie en, als een huisverbod gegrond blijkt, wordt een hulpofficier van Justitie opgeroepen. Deze inventariseert de situatie en geeft een advies aan de burgemeester om over te gaan tot een huisverbod. In de oude situatie is het zo dat de pleger vaak na zes uur door de politie wordt vrijgelaten. Hij of zij is dan vrij om terug te keren naar het eigen woonadres. Het huisverbod geeft de betrokkenen bij een huiselijk conflict de mogelijkheid om tot rust te komen. De uithuisgeplaatste kan bij familie of vrienden verblijven. Indien nodig, kan voor de uitgeplaatste opvang worden geregeld.

Problemen aanpakken
Tijdens de afkoelingsperiode van tien dagen krijgen de uithuisgeplaatste, de partner en eventueel de kinderen begeleiding van verschillende hulpverleningsinstanties. Op die manier werken we aan de problemen die het geweld hebben veroorzaakt, vooral bedoeld om nog grotere problemen te voorkomen. De burgemeester kan het huisverbod eventueel verlengen tot maximaal vier weken. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan.

Samenwerking
Gemeenten, politie en Openbaar Ministerie uit de regio werken samen met GGZ, jeugdzorg, Kairos, reclassering, maatschappelijk werk, Stichting MEE en Novadic Kentron, Stichting Maatschappelijke Opvang en het Verdihuis. Samenwerking tussen deze instanties moet een snelle en gerichte aanpak tegen huiselijk geweld waarborgen.

Meer informatie
Meer informatie kunt u vinden op de website www.huisverbod.nl of via Steunpunt Huiselijk Geweld Brabant Noord, telefoon (0900) 12 62 626.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35