De Unie


18/02/2009
Vakbonden: verdeelde mening personeel ABN AMRO en Fortis Bank Nederland grootste uitdaging voor Zalm
De mening van werknemers van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland is verdeeld over het doorgaan van de integratie van de twee banken. Vijftig procent van de werknemers van Fortis Bank Nederland vindt een integratie belangrijk, terwijl slechts tien procent van de ABN AMRO-werknemers dit belangrijk vindt.

Dat blijkt uit een enquête die de vakbonden De Unie, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en BBV hebben gehouden. Deze enquête is door ca. 7.000 van de 30.000 medewerkers van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland ingevuld. Het oplossen van die verdeeldheid onder werknemers zien de bonden dan ook als één van de grootste uitdagingen waar kersverse CEO Gerrit Zalm voor staat. Zij boden hem vandaag de uitslag van de enquête aan, vergezeld van een persoonlijk prestatierapport: de âZalm maatâ. Dit is een meetlat, gebaseerd op de enquête-uitslag, waar de bankwerknemers hem aan willen houden. Als Zalm de verdeeldheid wil overwinnen, doet hij er goed aan zich aan de criteria te houden, zo vinden de bonden.

De enquête had als voornaamste doel inzicht te krijgen in de wensen en verwachtingen van de medewerkers over de integratie van beide banken. Ze kregen vragen en stellingen voorgelegd, die aangeven of ze vertrouwen hebben in de toekomst, wat Zalm vooral wel en niet moet doen en wat voor ideeën zij hebben over de sterktes en zwaktes van de banken.

De werknemers vinden het belangrijk dat Zalm hen centraal stelt in de nieuwe organisatie. Ze willen dat Zalm jaarlijks persoonlijk aan hen verantwoording aflegt over het gevoerde beleid en de toekomstplannen, zoals hij dat ook aan aandeelhouders doet. Ze willen dat hij bonden en ondernemingsraad betrekt bij alle plannen en besluiten rond de integratie en dat hij rekening houdt met de opvatting van de werknemers over te nemen strategische beslissingen.

Joop Hofland
Bestuurder
Gerwin van der Lei
Bestuurder