Nieuw-Vlaamse Alliantie


Marokkaanse voornamen: N-VA zet door (18/02/09)

Vele Marokkanen die hier wonen, willen hun kind de Marokkaanse nationaliteit geven. Na de aangifte van de geboorte bij de gemeente, moeten zij hun kind aanmelden bij de Marokkaanse ambassade of het consulaat. De Marokkaanse overheid verplicht deze mensen dan echter om te kiezen uit een beperkte lijst van enkel Arabische voornamen. Geen Vlaamse of Westerse namen en sinds kort ook geen Berberse. N-VA-Kamerlid Ben Weyts ondervroeg vandaag minister De Gucht, die stelde dat hij overweegt de zaak te agenderen op de Belgisch-Marokkaanse overlegcommissie. Antwerps schepen Monica De Coninck bevestigde aan N-VA-voorzitter en Antwerps gemeenteraadslid Bart De Wever intussen dat de Antwerpse bevolkingsdiensten zullen stoppen met het voorleggen van deze namenlijsten aan Vlaams-Marokkaanse ouderparen.

N-VA-Kamerlid Ben Weyts bracht de zaak aan het rollen in het federaal parlement. Het is toch ongehoord dat Rabat de voornamen dicteert van de kindjes die hier bij ons opgroeien en schoollopen zegt Weyts. Niet alleen schendt Marokko het recht op vrije naamkeuze, men voert ook doelbewust een beleid dat regelrecht ingaat tegen ons integratiebeleid. Zie je de Vlaamse overheid al gaan dicteren dat kindjes die in het buitenland worden geboren Jan, Piet of Korneel moeten heten? vraagt hij zich af.

Volgens Weyts gebruikt de Marokkaanse overheid chantagemiddelen om nieuwgeborenen te binden aan het herkomstland van hun ouders. Immers, als kinderen niet de Marokkaanse nationaliteit hebben, dan doet de Marokkaanse overheid moeilijk bij het verlenen van een visum voor een familiebezoek of vakantie naar Marokko. En dan mag heel de familie thuisblijven

Marokko wil de nazaten van Marokkaanse kinderen vooral aan zich binden met het oog op hun latere financiële steun aan het thuisfront. Maar daarnaast wil men hen ook een Marokkaans-Arabische identiteit opleggen. Recent publiceerde de Marokkaanse overheid nieuwe namenlijsten met schrapping van alle Berberse namen. Men wil dus ook nog eens de Berbers in het buitenland arabiseren. Want zowel in Nederland als bij ons is de meerderheid van de Marokkanen berbers, terwijl de heersende elite in Marokko Arabisch is. Ondervraagd door Weyts, stak Justitieminister De Clercq de handen in de lucht en verwees naar zijn collega van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht. Deze liet vandaag weten dat hij overweegt de zaak te agenderen op de Belgisch-Marokkaanse overlegcommissie. Weyts wees er immers op dat de Marokkaanse handelwijze indruist tegen ons integratiebeleid, maar dat de beperking van de vrije naamkeuze ook ingaat tegen de basisprincipes van de Belgisch-Marokkaanse samenwerkingsovereenkomst (juni 2002), zijnde o.a. het respect voor de mensenrechten en de ontwikkeling en de versterking van de democratie.

Bart De Wever viste uit dat de Antwerpse bevolkingsdiensten actief meewerken aan het systeem door de namenlijsten ongevraagd zélf voor te leggen aan Marokkaanse of gemengde Marokkaans-Vlaamse ouderparen. Meer nog, als die ouders toch kiezen voor een Vlaamse naam, dan moeten ze een verklaring tekenen waarin ze bevestigen dat de gemeente wel degelijk de lijst heeft voorgelegd. De Wever: Onze eigen Antwerpse ambtenaren handelen alsof ze agenten van de Marokkaanse overheid zijn. Om dat als het ware extra in de verf te zetten, gebruiken ze daarvoor ook nog eens een tweetalig formulier, Nederlands-Arabisch. Dus ook nog eens volledig tegen de taalwetgeving in. Daarenboven is het in de meeste gevallen volstrekt onnozel om een Arabischtalig document voor te leggen, want de meeste Marokkanen in België zijn Berbers en spreken dus helemaal geen Arabisch.

De Wever ondervroeg schepen van integratiezaken Monica De Coninck hierover op de Antwerpse gemeenteraad. Die gaf hem gelijk. De Antwerpse bevolkingsdiensten wordt opgedragen niet langer mee te werken aan het systeem.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be