Gemeente Zederik


Programmaraad adviseert UPC over zenders

De Programmaraad Zuid-Holland Zuid (ZHZ) heeft zijn nieuwe advies voor de periode juli 2009 tot juli 2010 over de zenderindeling op de kabel in de regio Zuid-Holland Zuid uitgebracht aan UPC Nederland BV.

De belangrijkste verandering is dat de Franse zender TV5Monde van positie 29 naar positie 8 gaat en daarmee deel uitmaakt van het basispakket. Zo weet de Programmaraad zeker dat deze tv-zender terugkeert in het analoge aanbod. Door deze verplaatsing zakt RLT4 naar positie 16 en verhuist daarmee van het basispakket naar het regiopakket. Voor radio adviseert de Programmaraad de nieuwe zenders CAZ, Radio 6 en VRT2.

Het advies voor het seizoen 2009-10 is in te zien op de website van Programmaraad Zuid Holland Zuid: www.pgrzhz.nl

Wat is een programmaraad?

Een programmaraad is een onafhankelijk adviesorgaan dat de kabelexploitant adviseert bij de samenstelling van het wettelijk basispakket op de kabel. De programmaraad bestaat uit "gewone" burgers met interesse voor radio- en tv en treedt op als consumentvertegenwoordiging voor de kijkers en luisteraars. De programmaraad Zuid-Holland Zuid bestaat uit 11 leden, die benoemd zijn door de het algemeen bestuur van de regio Zuid-Holland Zuid.

Wat doet een programmaraad?

De programmaraad stelt zelfstandig en onafhankelijk een advies op. Dat wil zeggen dat niet alleen gekeken wordt naar "meeste stemmen gelden" maar dat de programmaraad ook zelf een afweging maakt. Het belangrijkste is immers dat er een pakket komt waar iedereen wel iets in kan vinden, dus waarin ook de kleinere, minder bekeken of beluisterde zenders een plaats krijgen. Het advies heeft betrekking op tenminste 15 televisiezenders en 25 radiozenders, dit noemt men het basispakket. Binnen dit advies staan zeven tv- en negen radiozenders al vast.

De programmaraad stelt jaarlijks in het begin van elk jaar een nieuw advies op. Dat betekent dat uw tv- of radiopakket ook jaarlijks kan wijzigen. Concreet betekent dit dat er zenders bij kunnen komen, en andere zenders kunnen verdwijnen.

Lid worden van de programmaraad?

In principe kan iedereen in de gemeente waar hij of zij woont zitting nemen in een programmaraad. Speciale kennis of opleiding is niet nodig. De bedoeling is wel dat de raad een afspiegeling is van de bevolking. Als u zitting wilt nemen in een programmaraad kunt u contact opnemen met de programmaraad.

U kunt de programmaraad ook laten weten wat uw favoriete TV- en/of radiozender is door het contactformulier op de website in te vullen!

Actueel zenderoverzicht

Kijk voor een actueel zenderoverzicht op de website UPC Standaardpakket Radio/TV (analoog)

http://www.upc.nl/televisie/kabel_televisie/ en vervolgens op http://www.upc.nl/frequencies_select.php voor de keus van uw gemeente.