Senternovem

18-02-2009 | Polymeerindustrie start Cradle to Cradle netwerk

DPI Value Centre en SenterNovem starten een nieuw kennisnetwerk. Het Cradle to Cradle polymeren netwerk is bedoeld voor (MKB-)bedrijven uit de polymerensector, die het Cradle to Cradle concept in de praktijk willen brengen. Het nieuwe netwerk biedt bedrijven een combinatie van theoretische en praktische kennis over hoe Cradle to Cradle in de praktijk kan worden toegepast. Kennisopbouw- en uitwisseling vindt plaats tijdens bijeenkomsten en onderlinge contacten binnen het netwerk

DPI Value Centre heeft ook contact met één van de bedenkers van het concept, Michael Braungart. Ter ondersteuning van kennisuitwisseling wordt een website ingericht. De site geeft antwoorden op veelgestelde vragen, recente informatie over gerelateerde onderwerpen, verslagen van de bijeenkomsten en achtergronddocumenten.

Informatie en deelname
U kunt meer lezen over dit netwerk en vrijblijvend uw interesse kenbaar maken op de website van SenterNovem/Kennisnetwerken.

Cradle to Cradle en polymeren
Cradle to Cradle is een productieconcept waarbij de gebruikte materialen teruggevoerd worden in de techno- of biologishe kringloop. Verder streeft Cradle to Cradle naar producten die geen schadelijke uitstoot veroorzaken in hun levenscyclus en een toegevoegde waarde hebben voor de omgeving. Eén van de gebieden waar het concept veel voordelen biedt is de polymerensector met toepassingen zoals rubbber, kunststof, chemie, verf, coating, tapijt of textiel. Deze innovatieve sector ziet uitdagingen in zowel biologisch afbreekbare polymeren als hoowaardig hergebruik van niet-afbreekbare polymeren en de toepassing van onschadelijke grondstoffen.

SenterNovem en DPI Value Centre
Het kennisnetwerk is een initiatief van het programma Milieu & Technologie van SenterNovem. Milieu & Technologie stimuleert al ruim 20 jaar milieugerichte innovatie in het industriële Mkb, in opdracht van de ministeries van VROM, EZ, LNV en VenW.

De begeleiding van het kennisnetwerk is in handen van DPI Value Centre. Deze onafhankelijke stichting helpt bedrijven die innoveren. Tot het netwerk van DPI Value Centre behoren ruim 70 grote bedrijven en kennisinstellingen die partner zijn van het Dutch Polymer Institute. Verder heeft het Value Centre contact met Syntens, NRK, EPEA en vele andere partijen.