Dienstenbond CNV

Nieuws

18 februari 2009

Leden Mitex keuren akkoord cao Mode- en Sportwinkels af

Mitex heeft ons begin deze week laten weten dat haar leden niet lijken in te stemmen met het onderhandelingsresultaat dat wij eind januari bereikt hebben over de CAO Mode- en Sportdetailhandel. CNV Dienstenbond is hierover zeer teleurgesteld, want dit betekent dat er op korte termijn geen CAO voor de mode- en sportwinkels tot stand lijkt te komen en dat de door Mitex voorgenomen loonsverhogingen niet door lijken te gaan.

Eind januari hebben wij, zoals u weet, met Mitex na lange tijd een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO voor de Mode- en Sportwinkels. Dit onderhandelingsresultaat zouden zowel Mitex als de vakbonden met een positief advies voorleggen aan hun leden. De achterbannen van alle betrokken vakbonden, inclusief CNV Dienstenbond, hebben inmiddels ingestemd met dat resultaat. Maar er is zeer slecht nieuws! De enige uitzondering lijkt nu de werkgeversachterban te zijn? Formeel zijn wij daarover nog niet geïnformeerd, maar er bereiken ons vele en concrete signalen waaruit wij geen andere conclusie kunnen trekken.

Mitex: "Economische ontwikkelingen bepalend"
In een betrekkelijk korte tijd is er veel gebeurd. Dagelijks horen en lezen we in welke negatieve spiraal onze economie is beland. Hoewel het misschien niet bij alle bedrijven al zichtbaar is, maar werkgevers zien het allemaal wel. Angst en daarmee terughoudendheid worden zodoende hun voornaamste drijfveren. Blijkbaar speelt dit nu ook zwaar op binnen de Mode & Sport Detailhandel en lijkt zodoende van invloed op de goedkeuring van uw CAO? Om die realiteit kunnen wij helaas niet heen.

Komt er nu wel of geen nieuwe CAO?
Op dit moment kunnen wij nog niet zeggen welke door ons gemaakte afspraken voor de werkgeversachterban al dan niet acceptabel zijn. Daarvoor wachten we eerst op hun formele berichtgeving, die zover ons bekend is in de loop van de volgende week gaat komen. Dan wordt ook duidelijk of er toch nog een mogelijkheid bestaat om op korte termijn tot voor u acceptabele afspraken te komen. In alle gevallen zal dit laatste niet eenvoudig zijn. De afspraken die nu waren gemaakt waren het resultaat van heel veel huiswerk en (informeel) overleg, voorafgaande aan de formele onderhandelingen en gingen langs de rand van wat de vakbonden acceptabel vonden. Hopelijk worden al die inspanningen nu niet waardeloos?

Hoe nu verder?
Nu valt daar nog weinig over te zeggen. Samen met de collega-vakbonden gaan wij ons de komende dagen beraden op het verdere vervolg. Daarvoor bestaan diverse scenario's. Zodra wij door Mitex zijn geïnformeerd, krijgt u van ons opnieuw bericht. We realiseren ons dat dit bericht voor u zeer teleurstellend moet zijn net als voor ons. Het gaat echter om uw loonsverhoging en uw arbeidsvoorwaarden. Daarom gaan wij er de komende tijd alles aan doen om die alsnog te realiseren en wellicht hebben we uw hulp daarbij nodig. Wij houden u in ieder geval op de hoogte.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670165 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ).