Gemeente Schiedam


Februari

Schiedammer van betekenis: M.C.M. de Groot

18 februari 2009

In de tweede speciale uitgave van het cultureel magazine Musis wijdt Han van der Horst zijn stuk aan Schiedammer van betekenis M.C.M. de Groot (1860-1935). Een fortuinlijke man die in Schiedam veel goeds heeft gesticht. De Groot nam al spoedig afscheid van het katholieke geloof en wendde zich vervolgens tot het radicalisme. Zijn ideaal: Alle burgers moeten zich in volle vrijheid kunnen ontwikkelen. Micheal Coenradus Maria de Groot, zoon van een handelaar in gedistilleerd, zette zich voornamelijk in voor geëmancipeerd onderwijs, algemeen mannen- en vrouwenkiesrecht en de vakbeweging. Hij werd lid van de Stichting van Vrijzinnig Democratische Bond (VDB) en heeft dit radicalisme bijna twintig jaar in de Schiedamse raad vertegenwoordigd.

In 1893 was De Groot de feitelijke stichter van het Volkshuis van Schiedam. Op 7 juli 1917 stuurde hij een brief aan de gemeenteraad van Schiedam waarin hij vroeg of hij een openbare leeszaal en een bibliotheek aan de Lange Haven 131 mocht beginnen. De brief is ondertekend door het bestuur van het Volkshuis, bestaande uit M.C.M. de Groot (voorzitter) en Piet Sanders (secretaris). Voor het volledige artikel van Han van der Horst verwijzen wij u naar de Musis van februari. Journalist Hans van der Sloot zal in de toekomst een biografie van M.C.M. de Groot publiceren.

Portret van M.C.M. de Groot (door Mathijs Gootjes, beeldbanknummer 62188)

Binnen het kader van het Groten van Schiedam-project schrijft Han van der Horst elf artikelen over bijzondere Schiedammers of personen die voor Schiedam van uitzonderlijke betekenis zijn geweest. Maandelijks publiceert Musis één van deze verhalen, geïllustreerd door een studie van Mathijs Gootjes.

Klik hier voor meer informatie.