Gemeente 's-Hertogenbosch

18-02-2009
Invoering Wet Tijdelijk Huisverbod

Met ingang van 1 maart 2009 voert de regio Brabant-Noord, in totaal 21 gemeenten, de Wet Tijdelijk Huisverbod in. Een huisverbod kan worden opgelegd als er daadwerkelijk sprake is van gevaar door huiselijk geweld of als er een vermoeden is van ernstig en onmiddellijk gevaar door huiselijk geweld. Bij een huisverbod mag de uithuisgeplaatste geen contact opnemen met de achterblijvers. Deze maatregel is bedoeld als periode van afkoeling. Bijzonder aan het huisverbod is dat er niet alleen hulp is voor het slachtoffer van huiselijk geweld, maar ook voor de uithuisgeplaatste.

Wet tijdelijk huisverbod
Burgemeesters in heel Brabant-Noord gaan vanaf 1 maart gebruik maken van de bevoegdheid om een tijdelijk huisverbod op te leggen als huiselijk geweld dreigt. Dit gebeurt volgens de nieuwe Wet Tijdelijk Huisverbod. Het huisverbod is een bestuurlijk instrument. De overtreding van het huisverbod is echter een strafbaar feit. Houdt de uithuisgeplaatste zich niet aan het huisverbod, dan staat deze een gevangenisstraf van maximaal twee jaar te wachten.

Hulpverlening komt direct op gang
Tijdens de afkoelingsperiode van tien dagen, krijgen de uithuisgeplaatste, de partner en de kinderen begeleiding van de hulpverleningsinstanties. Zo wordt gewerkt aan de problemen die het geweld hebben veroorzaakt. Dit is vooral bedoeld om verdere escalatie te voorkomen en het geweld te stoppen. Een burgemeester kan - afhankelijk van de situatie - het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. De politie beoordeelt eerst de situatie en, indien een huisverbod gegrond blijkt, wordt een hulpofficier van justitie opgeroepen. De hulpofficier van justitie maakt een inventarisatierapport op en geeft op basis van deze informatie een advies aan de burgemeester om over te gaan tot een huisverbod.
In de oude situatie is het zo dat een pleger van huiselijk geweld vaak na zes uur door de politie wordt vrijgelaten. Deze pleger is dan vrij om terug te keren naar zijn woonadres. Met de invoering van het huisverbod is er de mogelijkheid om alle betrokkenen in een huiselijk conflict tot rust te laten komen. De uithuisgeplaatste kan bij familie of vrienden verblijven. Indien nodig, is er de mogelijkheid om opvang voor deze uithuisgeplaatste te regelen.

Samenwerking
Gemeenten, politie en Openbaar Ministerie uit de regio werken samen met GGZ, Jeugdzorg, Kairos, Reclassering, Maatschappelijk Werk, Stichting MEE, Novadic-Kentron, Stichting Maatschappelijke Opvang, en het Verdihuis. Samenwerking tussen deze instanties moet een snelle en gerichte aanpak tegen huiselijk geweld waarborgen.

Meer informatie
Meer informatie kunt u vinden op de website www.huisverbod.nl of via Steunpunt Huiselijk Geweld Brabant Noord, tel. 0900 1262626.