Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 18 februari 2009

Kenmerk 026

College neemt voorlopig besluit over bestuurlijk stelsel

Het college van B&W neemt in zijn voorlopig besluit vrijwel alle aanbevelingen van de commissie Mertens over. De commissie Mertens heeft onderzoek gedaan naar het verbeteren van het bestuur van Amsterdam. In het rapport van de commissie staan aanbevelingen om de samenwerking tussen stad en stadsdelen te versterken en te verbeteren. Het college neemt ook een voorlopig standpunt in over het aantal stadsdelen. De meerderheid van de commissie Mertens vindt dat bij zeven stadsdelen de bestuurlijke en operationele kracht van stadsdelen optimaal is. Het college kan zich vinden in de overwegingen van de commissie die hieraan ten grondslag liggen. Het college neemt, vooruitlopend op de inspraak, dit standpunt over. Uiteraard is het mogelijk dat tijdens het adviestraject vanuit stadsdelen, inwoners en samenwerkingspartners argumenten naar voren komen die aanleiding geven om dit standpunt te herzien, maar binnen de bandbreedte van maximaal tien stadsdelen. Het college vindt het belangrijk om deze schaalvergroting te koppelen aan investeringen in buurtgericht werken en het vergroten van de burgerparticipatie. Bovendien wil het college voor de definitieve besluitvorming inzicht in de kosten en baten van deze operatie.

De commissie Mertens adviseert het college om de taken en bevoegdheden van de centrale stad en stadsdelen te heroverwegen. Het college gaat dit doen aan de hand van concrete dossiers. Als eerste worden de taken en bevoegdheden binnen de Wmo, jeugdgezondheidszorg, inburgering en re-integratie tegen het licht gehouden. In het definitieve besluit van het college komt een agenda met andere dossiers die heroverwogen moeten worden.

Het advies van de commissie Mertens om een Raad van het Bestuurlijk Stelsel in te stellen wordt niet overgenomen. Een dergelijke neutrale raad zou moeten adviseren over de taakverdeling tussen centrale stad en stadsdelen. Volgens het college staat dit haaks op de aanbeveling om meer regie te voeren vanuit de centrale stad. Wel gaat het college de komende tijd een voorstel uitwerken om regelmatig naar de taakverdeling tussen centrale stad en stadsdelen te kijken en die te beoordelen.

Personele en consequenties In het besluit wordt ook aandacht besteed aan de personele consequenties die een besluit over het bestuurlijk stelsel met zich meebrengt. Er keren minder bestuurders (DB-leden, deelraadsleden) terug. Ook worden er mogelijk medewerkers boventallig. Daar staat tegenover dat er binnen grotere stadsdelen betere carrièreperspectieven ontstaan. Het college streeft er naar om de medewerkers zo spoedig mogelijk duidelijkheid te bieden.

Verdere procedure
Het voorlopige besluit van het college is voor advies voorgelegd aan de Dagelijks Besturen van de stadsdelen. Tegelijkertijd krijgen Amsterdammers en maatschappelijke organisaties de gelegenheid om schriftelijk en via Internet op het besluit te reageren. Half april neemt het college, mede op basis van de ingekomen reacties, een definitief standpunt in. Dit .




18 januari 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 026 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

standpunt wordt voorgelegd aan de gemeenteraad die uiteindelijk, volgens planning voor de zomer, besluit over de verbetering van het bestuurlijk stelsel.

Het voorlopige besluit van het college en het adviesrapport van de commissie Mertens zijn te downloaden op www.Amsterdam.nl en liggen ter inzage in het Voorlichtingsloket van het stadhuis. Op de internetsite kan ook gereageerd worden op en met andere Amsterdammers gediscussieerd worden over de voorstellen. Tot uiterlijk 25 maart 2009 kunnen schriftelijke reactie gestuurd worden naar: Gemeente Amsterdam, Bestuursdienst, ter attentie van Directie SB, Postbus 202, 1000 AE Amsterdam. E-mailen kan naar bestuurlijkstelsel@bda.amsterdam.nl.

Pb-026