Gemeente Hilversum

Vrijwilligerswerk voor scholieren straks verplicht

publicatiedatum: woensdag 18 februari 2009

In het kort geformuleerd komt het er bij maatschappelijke stage op neer dat leerlingen, ingebed in het onderwijsprogramma van het voorgezet onderwijs, vrijwilligersactiviteiten (maatschappelijke stage) tijdens hun middelbare schooltijd uitvoeren voor minimaal 72 uren. Vanaf 2011 is dit verplicht. Vanaf 2008 wordt reeds gestart met de Maatschappelijke Stage, en wel in een volgorde van scholen (VMBO, Havo, VWO).

Het doel van de Maatschappelijke Stage ligt met name in de brede kennismaking van jongeren met de samenleving. Door middel van (onbetaalde) vrijwilligeractiviteiten nemen jongeren deel aan de maatschappij. Belangrijk is dat verantwoordelijkheid wordt genomen voor een ander. Maatschappelijke Stage verschilt daarmee fundamenteel van leer- werkstages.

Uitwerking
Het college van burgemeester en wethouders heeft het Bureau Vrijwilligerswerk van Versa Welzijn verzocht de uitwerking van de Maatschappelijke Stage in Hilversum ter hand te nemen. Daarvoor heeft Bureau Vrijwilligerswerk een projectplan opgesteld. Dit bureau heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met vrijwilligerswerk. Het bureau is deskundig op het gebied van het werven en bemiddelen van vrijwilligers en het promoten van het vrijwilligerswerk in de regio. Er wordt ook scholing aangeboden aan organisaties en vrijwilligers. Het Bureau Vrijwilligerswerk zal ook worden ingezet om de door leerlingen zelf ingebrachte maatschappelijke stageplekken te toetsen. Het plan komt tegemoet aan het initiatiefvoorstel van CDA-raadslid Joost Cornielje dat door de hele raad werd ondersteund.

Bij de uitwerking van de Maatschappelijke Stage is ook de koppeling gelegd met het versterken van het vrijwilligerswerk, dat past binnen het beleid rond de Wmo. Verder is er is een koppeling met het jeugd- en het onderwijsbeleid. Aan de versterking van het vrijwilligersbeleid zal in de loop van de projectperiode werkende weg inhoud worden gegeven.

Eigen initiatief
Van de leerling wordt in eerste instantie persoonlijk/eigen initiatief verwacht. De stage moet zinvol zijn voor de leerling, hij of zij moet merken dat zijn/haar inzet er toe doet. Maar ook voor de samenleving die merkt dat er zinvolle dingen gebeuren. De leerlingen mogen er geen financiële vergoeding voor ontvangen, het initiatief ligt bij de leerling. Wel vrijheid maar geen vrijblijvendheid en de regie ligt bij de school. Mettertijd geldt het motto "zonder stage geen diploma".

Op 29 januari heeft er een Startbijeenkomst plaatsgevonden met alle scholen voor voortgezet onderwijs en relevante
vrijwilligersorganisaties. De bijeenkomst, onder voorzitterschap van wethouder Erik Boog, heeft de officiële start gemarkeerd en met de scholen zijn goede en werkbare afspraken gemaakt.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij mevrouw F. Wijnands van Bureau Vrijwilligerswerk van Versa Welzijn (tel: 035 625 00 00) of bij de heer J.B. de Lange van de gemeentelijke dienst Inwoners (tel: 035 629 27 14).