GroenLinks
Volksgezondheid Curaçao wederom in gevaar gebracht door ISLA raffinaderij
18 februari 2009
Voor de zoveelste keer zuchten de volkswijken van Willemstad onder giftige roetwolken die de ISLA raffinaderij uitstoot. Door een stoomstoring zijn enorme hoeveelheden giftige roet op de omgeving van de raffinaderij neergedaald. Het gevolg is dat de bevolking extra risicos op ernstige gezondheidsklachten lopen. GroenLinks eist actie.
Al jaren pleiten wij voor tegen de ernstigevervuiling veroorzaakt door ISLA. Er moeten snel deugdelijke milieunormen gesteld worden, die ook daadwerkelijk gehandhaafd worden. Als daar niet in kan worden voorzien, dan moet ISLA dicht. Dat is een draconische maatregel die vanzelfsprekend gepaard moet gaan met een goed sociaal plan om verlies aan werkgelegenheid te voorkomen, maar de huidige bedreigingen voor de Curaçaose volksgezondheid zijn onaanvaardbaar.
Ineke van Gent
Schriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties over de door de ISLA raffinaderij veroorzaakte giftige roetwolk.
1. Klopt het bericht dat door een stoomstoring de Catcracker van de ISLA raffinaderij is stilgelegd, waardoor enorme hoeveelheden procesgassen gedeeltelijk of onverbrand de lucht in zijn gegaan, met als gevolg dat een giftige roetwolk de omliggende woonwijken zijn ingedreven? Zo ja, kunt u aangeven wat de precieze risicos zijn voor de bevolking en welke acute maatregelen zijn genomen om de volksgezondheid te beschermen?
2. Kunt u aangeven in hoeverre de ISLA raffinaderij op dit moment voldoet aan het naleven van de in het SEI gemaakte afspraken over de handhaving van de voor de ISLA geldende milieunormen? Is er al enige voortgang geboekt bij het stellen van hogere milieunormen voor Curaçaose bedrijven zoals de ISLA en bij het versterken van de handhaving van milieunormen, zoals is toegezegd bij de recente begrotingsbehandeling?
3. Is deze recente ernstige vervuiling door de ISLA voor u reden om er wederom bij Curaçao op aan te dringen om orde op zaken te stellen? Welke maatregelen gaat u op korte termijn nemen om verdere gevaarzettende activiteiten van de ISLA raffinaderij te bestrijden?
4. Kan de ISLA raffinaderij op een zeker moment voldoen aan de toekomstige hogere milieunormen? Zo nee, moet dan niet snel besloten worden tot sluiting van deze raffinaderij?