Gemeente Vlaardingen


ServicePlusPunt bibliotheek voor de Westwijk

18 februari 2009

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om bij de nieuw te bouwen Brede School Prins Willem Alexander in de Westwijk een Bibliotheek ServicePlusPunt te realiseren. Dit is een professionele bibliotheekvoorziening met een educatieve functie voor gebruik tijdens schooltijd en een buurtfunctie voor gebruik na schooltijd.

Een ServicePlusPunt is geen gewone bibliotheekvestiging, maar een voorziening op maat: Het richt zich op specifieke doelgroepen, met een specifiek aanbod. Het ServicePlusPunt richt zich op kinderen van 0 tot 14 jaar, hun ouders/opvoeders en de beroepskrachten binnen de brede school. Er komt een collectie, een digitaal aanbod en een activiteitenaanbod.

De bibliotheekvoorziening krijgt een belangrijke rol op het gebied van taalstimulering, leesbevordering en informatievoorziening. Daarnaast zal het ServicePlusPunt zich richten op preventie en bestrijding van laaggeletterdheid.

Binnen het ServicePlusPunt wordt samengewerkt met de school en de Stichting Kinderopvang Vlaardingen. Dat heeft als meerwaarde dat er gezamenlijke activiteiten kunnen worden georganiseerd voor zowel de brede school als de buurtbewoners. Hierbij kan men denken aan bijvoorbeeld exposities, voorleesmiddagen en boekbesprekingen om lezen bij kinderen te bevorderen of activiteiten ter voorkoming en bestrijding van laaggeletterdheid.

De totstandkoming van het ServicePlusPunt hangt samen met de bouw van het complex van de Brede School Prins Willem Alexander. De huidige planning is dat de bouw eind 2009 van start zal gaan. Als het gebouw eenmaal klaar is opent het ServicePlusPunt. Na enige tijd wordt de voorziening geëvalueerd.