ABVAKABO FNV

Deltaplan Social Green deal

Ik zat in de auto en het was somberen. Een CPB dat melding maakt van een economische teruggang van 3,5 % als gevolg van de financiële crisis. En we moeten nog rekening houden met het feit dat het allemaal nog erger wordt. Tja en dat schijnt heel lang geleden te zijn dat dit gebeurd is. Ik hoorde de MP zeggen dat we er bovenop kunnen komen en dat we allemaal onze schouders er onder moeten zetten. Ik kan weinig met zulke beeldspraak eerlijk gezegd.

Op 17 maart zal het CPB een toelichting geven op de cijfers en een aantal ambtenaren onder leiding van de secretaris-generaal van Financiën, Ronald Gerritsen, is bezig allerlei maatregelen te bedenken om de financiële crisis te lijf te gaan. Ze worden geacht out of the box te denken en alles, maar dan ook alles, hoe onorthodox dan ook, is bespreekbaar. Alhoewel.... Voor de MP Balkenende is het ter discussie stellen van de hypotheekrente onbespreekbaar, voor Rouvoet het afschaffen van de aanrechtsubsidie en zo zijn we dus gewoon met partijpolitiek bezig. Wordt het de AOW of toch de AWBZ? Wie het weet mag het zeggen. Met de AWBZ ben ik toch gauw klaar. Bezuinigen op de zorg is wat mij betreft echt ongeveer het laatste wat we moeten doen. Sterker nog, als we het hebben over infrastructurele maatregelen moeten we wellicht versneld oude verpleeg- en verzorgingstehuizen gaan renoveren of gewoon opnieuw bouwen. Dat kan de kwaliteit van leven ten goede komen en stimuleert ook de economie.

En wat te denken van het tekort aan voorzieningen voor kinderopvang? Bouwen, bouwen en nog eens bouwen is mijn devies. Tegelijkertijd gaan we jonge mensen opleiden voor een baan in de kinderopvang en snijdt het mes dus aan twee kanten.

Gelukkig zit de FNV niet stil. Samen met de andere centrales CNV en MHP is gisteren tijdens een persconferentie in Nieuwspoort het Deltaplan Social Green deal gepresenteerd. Het is een groot pakket maatregelen, samengevat als het 3-T beleid ( tijdig, tijdelijk en trefzeker). Maar het zijn niet alleen voorstellen die de gevolgen van de kredietcrisis bestrijden maar ook maatregelen die bijdragen aan het herstructureren van de economie en bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen en de kenniseconomie.

Als het om de arbeidsmarkt gaat, worden er voorstellen gedaan rond het vervolg van de werktijdverkorting al dan niet in combinatie met de deeltijd WW. Er worden voorstellen gedaan met betrekking tot scholing van werknemers. Werknemers die ontslagen worden moeten van werk naar werk worden begeleid en geschoold. Hierbij geldt dat men soms van sector zal moeten veranderen. Want als je in de bouw of de metaal werkloos wordt, is een baan in het onderwijs of de zorg misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar moet ook niet uitgesloten worden. Tegelijkertijd vinden wij dat de positie van zelfstandigen zonder personeel ( zzp-ers) en flexwerkers verder verbeterd moet worden.

De economie moet natuurlijk verder worden gestimuleerd en dat willen wij op een duurzame groene manier doen. Zo zouden de geplande investeringen in windenergie op zee naar voren gehaald kunnen worden; er kan een groen BTW tarief komen. Investeren in windenergie is goed voor de energiesector en kan tegelijkertijd veel nieuwe banen opleveren. Maar je moet natuurlijk ook iets doen aan het koopkrachtbehoud van de burgers. Dat is voor het consumentenvertrouwen van groot belang. Dat doe je door goede cao's af te sluiten. Daarnaast willen we maatwerk afspraken voor de hersteltermijn voor de pensioenfondsen en het deblokkeren van het spaarloon.

Ook zal de financiële sector aangepakt moeten worden. Op de korte termijn moeten banken weer dat gaan doen waar ze voor zijn. Namelijk geld uitlenen. Niet op een onverantwoorde manier, maar ze moeten ook niet als een Dagobert Duck op het geld gaan zitten. Er is nu uitval van de vraag en die vraag moet weer gestimuleerd worden. Ook moeten we proberen de uitwassen van de financiële sector uit de weg te ruimen. Allerlei rommelproducten moeten voor eens en voor altijd verdwijnen. En uiteraard zal het belonings- en bonussysteem dusdanig moeten wijzigen dat de korte en lange termijn belangen beter tegen elkaar worden afgewogen.

Dit is zomaar een greep uit het Delta Plan. Als je het precieze plan wil lezen, kijk dan op de site van de FNV vakcentrale.

`s Avonds hoor ik dat de werkloosheid naar alle waarschijnlijkheid zal oplopen tot ruim 650.000. In mijn directe omgeving zijn een-wat-verder-weg-kennis en een neef van mij al geconfronteerd met de financiele crisis. Tijdelijke contracten worden niet verlengd en opeens staan ze op straat. Zo krijgt de financiële crisis een gezicht. Aan ons ook de taak om verstandig te blijven en niet in paniek te raken. Wat mij betreft moet de overheid nu vooral stimuleren, en ja dat doe je door geld te gaan uitgeven. Dat is niet onverantwoord, maar nodig. Leidt dat tot onbetaalde rekeningen voor een volgende generatie? Welke torenhoge sociale en financiële rekeningen komen er wel niet van deze crisis als we niets doen? Die rekening moet eerst vereffend worden zodat we tenminste een rooskleurige toekomst tegemoet kunnen zien!