Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Goede doorlaatbaarheid varkensstalvloeren essentieel
18 feb 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

Er zijn geen studies waarbij gecombineerde effecten van spleetbreedte, balkbreedte, gebruik van dichte vloeren en maximale drainagegaten in dichte vloeren zijn onderzocht. Dat blijkt uit literatuuronderzoek, van de Animal Sciences Group van Wageningen UR (ASG) in opdracht van het Productschap Vee en Vlees. De gecombineerde effecten zijn echter van belang voor dierenwelzijn, gezondheid en voedselveiligheid.

Uit het literatuuronderzoek blijkt dat de doorlaatbaarheid van gedeeltelijk dichte vloeren van varkensstallen vaak onvoldoende is. Op basis van diverse studies stelt ASG dat 12 % doorlaatbaarheid minstens nodig is voor een goede drainage. De in het Varkensbesluit voorgeschreven 40% dichte vloer voor vleesvarkens heeft een doorlaatbaarheid van 9%.

Vier vloeruitvoeringen bekeken
Vloeruitvoeringen in varkensstallen zijn in het algemeen geanalyseerd met een âsingle factorâ benadering. Een âsingle factorâ benadering kan niet gebruikt worden om een vloeruitvoering te beoordelen op de meerdere aspecten. Een factor die gunstig is voor het ene aspect, kan negatief zijn voor het andere aspect. Dit kan alleen goed in beeld gebracht worden door te kijken naar meerdere factoren en aspecten tegelijkertijd.
In deze studie is gekozen voor een integrale benadering, waarbij vier categorieën vloeruitvoeringen met elkaar zijn vergeleken:
1. Volledig roostervloer

2.
3. 40% dichte betonvloer, 60% roostervloer met spleetbreedte 18 mm (Referentie)

4. >40% dichte vloer

Meer onderzoek naar interacties vloerfactoren nodig Vergeleken met >40% dichte vloer, scoort een volledig roostervloer positief op de punten hokbevuiling, bacteriën, gezondheid, klauwproblemen (bij één referentie) en salmonella. Aan de andere kant scoort een volledig roostervloer negatief op de punten klauwverwondingen, kreupelheid, klauwafwijkingen en prevalentie van bursitis. Een goede doorlaatbaarheid van vloeren in varkenshokken is essentieel met betrekking tot milieuaspecten (vooral hokbevuiling), diergezondheid, dierenwelzijn en salmonella preventie, maar in de literatuur is doorlaatbaarheid nauwelijks onderzocht. Aanbevolen wordt voor het definiëren van een optimale vloer, gegevens via een internationaal onderzoek van vloeren in varkenshokken systematisch te verzamelen. Dan kunnen analyses gedaan worden en zijn beschrijvingen mogelijk van de interactie tussen de verschillende vloerfactoren en aspecten als milieu en welzijn.

Het volledige rapport is hier te downloaden.
Zie het origineel