Gemeente Ermelo



Frisse Lucht op Kinderdagverblijven
De Gelderse GGD'en gaan, in navolging van het succesvolle project `Frisse Lucht op School', een project `Frisse Lucht op Kinderdagverblijven' uitvoeren. Doelen van deze pilot zijn het ontwikkelen en toetsen van de 1-dagsmethode op twintig kinderdagverblijven en de kinderdagverblijven adviseren over het ventilatiegedrag van de leidsters om zodoende de ventilatie te verbeteren.

Gevolgen van slechte binnenluchtkwaliteit
De kwaliteit van de binnenlucht in kinderdagverblijven is onder de maat. Dat blijkt onder andere uit het vooronderzoek `Frisse lucht op Kinderdagverblijven', wat de GGD'en in Gelderland hebben uitgevoerd in het najaar van 2008. Een slecht binnenmilieu veroorzaakt gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, sufheid, slijmvliesirritaties en verergering van allergieën en luchtwegklachten. Kinderen op een kinderdagverblijf zijn vanwege hun leeftijd mogelijk gevoeliger voor gezondheidseffecten door slechte ventilatie dan basisschoolleerlingen.

De 1-dagsmethode
De 1-dagsmethode heeft deze naam, omdat alle onderzoeksactiviteiten op één dag plaatsvinden. Uit het gehouden vooronderzoek blijkt namelijk dat deze 1-dagsmethode een geschikt instrument is voor de kinderdagverblijven om verbetering van het ventilatiegedrag bij de leidsters te ontwikkelen.

Geïnteresseerd?
Het project is uitsluitend bedoeld voor kinderdagverblijven met natuurlijke ventilatie. Deelname is mogelijk met een eigen bijdrage van EUR 350,00. Heeft u belangstelling om deel te nemen aan deze pilot of wilt u meer informatie? Kijk dan op www.ggdgelre-ijssel.nl.