Gemeente Ermelo


Ermelo sluit verzekering af voor vrijwilligers

Ermelo sluit verzekering af voor vrijwilligers
De gemeente Ermelo heeft via de Vereniging Nederlandse Gemeenten per 1 februari 2009 twee verzekeringspakketten afgesloten, die de risico's van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk afdekken. De gemeente beoogt hiermee het maatschappelijk belang van het vrijwilligerswerk te benadrukken en de participatie van vrijwilligers te stimuleren.

Voor wie?
De verzekeringen zijn afgesloten voor iedere vrijwilliger die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving, waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend. Iedere vrijwilliger kan hierop aanspraak maken, ongeacht de leeftijd, de aantal activiteiten en het aantal uren. Ook vrijwilligers met activiteiten voor de kerk of de buurt kunnen aanspraak maken op de verzekering. Vrijwillige brandweerlieden en vrijwillige politiemedewerkers zijn uitgesloten van dekking voor deze verzekeringen. Dit vloeit voort uit de speciaal voor hen getroffen rechtspositieregelingen. Mantelzorgers worden, ook vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, niet beschouwd als vrijwilliger, aangezien er bij aanvang van de zorg een persoonlijke relatie bestaat tussen zorgvragende en zorgverlener.

Automatisch verzekerd
Als organisatie of als vrijwilliger hoeft u zich niet aan te melden bij de gemeente. Alle vrijwilligers die onder de bovenstaande definitie van vrijwilliger vallen zijn automatisch verzekerd op de polis van de gemeente Ermelo. Pas als zich een gebeurtenis voordoet, of schade wordt veroorzaakt, neemt u contact op met de gemeente. Diezal dan bij de vereniging of organisatie nagaan of de schade is ontstaan tijdens vrijwilligerswerk.

Meer informatie
In maart verschijnt een nieuwsbrief voor vrijwilligersorganisaties met daarin uitgebreide informatie over de verzekering en hoe te handelen in geval van schade of ongeval. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Welzijn, mevrouw N. van der Plas, telefoon 0341 56 71 58, e-mail n.vanderplas@ermelo.nl.