Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Kadernota schetst waarde van kunst en cultuur in Feijenoord

Er moet meer samenhang komen op het gebied van kunst en cultuur in de deelgemeente Feijenoord. De afgelopen jaren is er veel bereikt, zo is te lezen in een kadernota die eind vorig jaar in concept is verschenen. Toch heeft de deelraad in 2007 met een amendement van GroenLinks om een beleidsnota gevraagd. Het oude beleid was onvoldoende gestructureerd en had geen duidelijke doelstellingen.

Per wijk
In de kadernota Kunst en Cultuur, die 12 februari is besproken in de deelraadscommissie Maatschappelijke Zaken, is de waarde geschetst van kunst en cultuur in de deelgemeente Feijenoord. Per wijk zijn sterke en zwakke punten geformuleerd en er zijn zeven speerpunten en thema's benoemd als leidraad voor het kunst- en cultuurbeleid in de komende jaren.

Speerpunten
De speerpunten zijn: kunst en cultuur als motor voor wijkgerichte ontwikkelingen; kunst en cultuur ter versterking van de identiteit van Feijenoord; jongerencultuur als belangrijk onderdeel van het kunst- en cultuurbeleid; kunst en cultuur leveren een belangrijke bijdrage aan de economische verbetering in Feijenoord; kwaliteit en pluriformiteit staan voorop in het culturele aanbod; (laagdrempelige) cultuureducatie wordt gestimuleerd; evenementen zijn belangrijk voor de deelgemeente.

Erfgoed
Feijenoord heeft voldoende te bieden om zich de komende tijd verder te ontwikkelen en uit te bloeien tot een cultuurrijke deelgemeente, zo wordt in de nota geconcludeerd. Eén van de sterke punten is het cultureel erfgoed. Een ander sterk kenmerk is de grote diversiteit in nationaliteiten en culturen. Wijkgerichte aanpak kan bovendien vraag en aanbod dichter bij elkaar brengen.

Trots
De commissieleden gaven aan dat ze blij zijn met de kadernota. "We zijn de derde deelgemeente met zo'n notitie", zei Jimmy Smet (GroenLinks). "We mogen er best trots op zijn", haakte Celina do Patrocinio (PvdA) daarop in. "Cultuur heeft veel invloed op de ontwikkeling van de bewoners." Klaas Dekkers (lijst Smit) wees nog wel op een paar onduidelijke formuleringen in de uitgebreide definitie van kunst en cultuur.

Deelname
Smet beaamde dat laatste en stelde voor de werkdefinitie aan te scherpen. "Kunst en cultuur is zo veelomvattend, eigenlijk is het alles wat mensen maken. De rest is natuur. Mijn advies aan de deelraad is: laten we als politiek aangeven waar de deelgemeente zich vooral op moet richten. Wat mij betreft is dat de deelname áán, en het ontplooien van activiteiten voor en door bewoners." Do Patrocinio was het daar absoluut mee eens. "Hoe bereikt u dat alle bewoners participeren?", vroeg zij. "Er zijn zoveel groepen en culturen." Smet pleitte voor het betrekken van ouderen bij activiteiten voor jongeren.

Gesprekken
Dagelijks bestuurder René Kronenberg zegde toe die punten 'mee te nemen'. De kortere definitie brengt hij naar voren in de gesprekken over de kadernota Kunst en Cultuur die dit voorjaar zullen worden gevoerd met bewoners, kunstenaars en de kunstinstellingen als de Dienst Kunst en Cultuur en het Centrum Beeldende Kunst. "De werkdefinitie in de nota is zo uitgebreid om te voorkomen dat bepaalde dingen vergeten worden", aldus de portefeuillehouder.

Programma
De komende maanden wordt er ook een cultuurprofiel van de deelgemeente Feijenoord gemaakt, onder meer aan de hand van gesprekken met wijkbewoners. In het najaar van 2009 moet er een uitgebreid programma Kunst en Cultuur liggen, waarin de speerpunten zijn aangescherpt en vertaald in een uitsplitsing van het beschikbare budget van in totaal ruim 170.000 euro.