Maasstad Ziekenhuis serveert exotische keuken

18/02/2009 10:00

Maasstad Ziekenhuis

Zin in een Marokkaanse tajine van halal lamsvlees en couscous? Of liever Antilliaans stoofvlees met picalilly en Mexicaanse groentenmix? Of nee, neem de Surinaamse kip masala met kouseband en kokosrijst. Wat ook heel lekker is: Turkse kip met pilav en Turks brood.

Patiënten die zijn opgenomen in het Maasstad Ziekenhuis kunnen vanaf vandaag kiezen uit een achttal menu's uit de Wereldkeuken. De Wereldkeuken is een aanvulling op het traditionele menu van onder meer bloemkool met aardappelen, macaroni en nasi.

Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse medewerkers van het ziekenhuis hebben de kok van het Maasstad Ziekenhuis geholpen bij de samenstelling van het menu. Ze brachten hem de fijne kneepjes van hun vaderlandse keuken bij en verklapten hem waar hij de exotische ingrediënten kan kopen.

Het Maasstad Ziekenhuis onderzocht al een poosje of op de menukaart ook gerechten uit de vier belangrijkste allochtone keukens konden worden gezet. Immers, ruim de helft van zijn patiënten heeft wortels in Marokko, Turkije, Suriname of de Antillen en Aruba. Omdat zij het eten in het ziekenhuis dikwijls niet zo lekker vinden, nemen familieleden van deze patiënten hun eigen voedsel mee naar het ziekenhuis, tot afgrijzen van diëtisten en voedingsadviseurs.

Patiënten staan geregeld op dieet, bovendien kan het ziekenhuis niet garant staan voor de gezondheid van de patiënt. Want wie is er verantwoordelijk als de patiënt ziek wordt door eten van buitenaf?

De kok ging aan de slag met kouseband en couscous, maar koken op z'n Surinaams, Marokkaans, Turks of Antilliaans kun je niet zomaar. Zijn eerste creaties werden aanvankelijk door de Hollandse leden van het smaakpanel weliswaar met gejuich ontvangen, allochtone deelnemers waren minder enthousiast.

Daarop trokken Surinaamse, Marokkaanse, Turkse en Antilliaanse medewerksters van het ziekenhuis het keukenschort aan en wijdden de kok in in de geheimen van hun keuken. Met groot succes. Het smaakpanel geeft de gerechten nu een acht en zal ze ook zeker aanbevelen bij familie en vrienden.

Voor mensen die halal willen eten, heeft het Maasstad Ziekenhuis gezorgd voor vlees met een officieel halal-keurmerk.