Technische Universiteit Delft

Spelen met wiskunde
door HOVO

Collegereeks van het HOVO

18 februari 2009 - 18 maart 2009
plaats: Faculteit TBM | Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Spelen met wiskunde
Wiskunde als zuurstof

College 1: Optimaliseren in netwerken - docent Prof. dr ir. C. Roos Optimaal gebruik van schaarse goederen is in veel takken van wetenschap en techniek, en ook in het gewone leven, een uitdaging. Aan de hand van enkele voorbeelden (waaronder routeplanners en navigatiesystemen) zal worden getoond hoe het gebruik van wiskunde daarbij van wezenlijk belang is.

College 2: Algebra en Codes - docent Prof.dr. A.J. van Zanten Algebra en Discrete Wiskunde spelen een prominente rol, niet alleen in vele wetenschappelijke disciplines, maar ook in het leven van alledag. Wat betreft dit laatste zullen we zien hoe bepaalde algebraïsche structuren gebruikt worden bij het elektronisch overbrengen van informatie (transmissie van foto's of muziek bijvoorbeeld), teneinde die informatie te beschermen tegen externe verstoringen.

College 3: Speltheorie: Conflicten en Coalities - docent Prof.dr. G.J. Olsder
Speltheorie is de (vaak: wiskundige) analyse van conflicten en samenwerkingen. Bij het nemen van beslissingen treden vaak niet samenvallende of botsende interesses op. Trefwoorden voor deze lezing zijn: "the prisoners' dilemma", "the lady in the lake", evenwichtsconcept (Nash), kwantificatie van het begrip "macht", biologische evenwichten. Literatuur: Philip D. Straffin, Game Theory and Strategy, The mathematical Association of America, New mathematics Library, vol. 36, 4th printing 2002. ISBN 0-88385-637-9. (via amazon.com:
$39.05).

College 4: Wiskundige filters - docent Prof.dr.ir A.W. Heemink Van tal van verschijnselen is het van belang nauwkeurige voorspellingen te kunnen berekenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het weer of de baan van een satelliet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van mathematisch-fysische modellen. Vaak zijn er echter ook meetgegevens beschikbaar en deze kunnen worden gebruikt om de model voorspellingen te verbeteren. Het combineren van model resultaten en meetgegevens wordt in de wiskunde ook wel filteren genoemd.

College 5: Ja of nee,... of iets er tussenin? - docent Prof.dr. G. Jongbloed
In het bedrijfsleven en veel richtingen van de wetenschap is het belangrijk te kunnen voorspellen of een bepaalde actie tot een succes zal leiden of niet. Denk aan een reclamecampagne of een bepaalde behandeling van een patiënt. Geobserveerde successen in het verleden geven uiteraard geen garantie voor de toekomst. Wel kunnen deze als ingrediënt dienen voor een wiskundig model dat kan worden gebruikt voor het maken van voorspellingen. We zullen het logistische regressiemodel behandelen. Dit model zal niet zeggen of de actie tot succes zal leiden of niet. Het resultaat zal zijn een schatting voor de kans op succes.

Data: 18-25 februari en 4-11-18 maart 2009

Tijd: Woensdag van 10.00 tot 12.15 uur

Kosten: EUR 150 (vrij van BTW) 10% korting voor TU Delft alumnipashouders en medewerkers

Werkvorm: Hoorcolleges Studiebelasting: 5 colleges van 2 uur en ongeveer 2 uur zelfstudie per week

Literatuur: Wordt tijdens de colleges uitgereikt

Meer informatie?www.delft-toptech.nl

Laatst gewijzigd: 03 februari 2009