Gemeente Waddinxveen


Betoging en PVV-bijeenkomst rustig verlopen

De partijbijeenkomst van de Partij voor de Vrijheid en de tegendemonstratie in Waddinxveen is rustig verlopen. Vanaf 18.00 uur verzamelden zich zoân dertig betogers in de Stationsstraat om te demonstreren tegen de PVV. Later kwamen de PVV- fractie, Geert Wilders en de gasten aan bij ât Trefpunt. Om circa 21.00 uur was de betoging afgelopen en werd het rustiger op straat. Ook na het einde van de PVV-bijeenkomst om ongeveer 22.15 uur is het rustig gebleven.

De betoging was door de burgemeester en veiligheidsdiensten getoetst op verstoring van de openbare orde en veiligheidsrisicoâs. De risicoâs waren in dit geval door de gemeente en politie hanteerbaar maar vroegen wel om extra politie-inzet. Daarom is besloten om voldoende politiemensen aanwezig te houden, zowel zichtbaar op straat als achter de schermen. Dankzij deze voorzorgsmaatregelen is de demonstratie rustig verlopen.

Het doel van het politieoptreden was om er voor te zorgen dat de PVV ongestoord haar partijbijeenkomst kon houden, dat de demonstranten hun recht van meningsuiting konden uitoefenen, dat de bewoners veiligheid geboden werd en dat er geen openbare orde problemen zouden ontstaan. Politie Hollands Midden heeft om dat te bereiken zoân 80 man ingezet, o.a. in de vorm van bikers, ME en politie te paard. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan. De ME is op een gegeven moment tussen twee groeperingen in gaan staan die mogelijk de confrontatie met elkaar zochten, maar hoefde verder niet in actie te komen. De groepen zijn vervolgens uit elkaar gegaan. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Burgemeester Roijers is tevreden over de inzet van de politie en het verloop van de demonstratie. De politie is zorgvuldig en beheerst met de situatie omgegaan waardoor alles in betrekkelijke rust is verlopen. Ook in het voortraject is constructief meegedacht over de route, de risico's en de mogelijkheden.