Gemeente Heerlen

Selectieve Besluitenlijst Collegevergadering Heerlen, 17 februari 2009

2009/4802 Actieplan Fiets
Meer Heerlenaren op de fiets. Dat is het doel van het Actieplan Fiets zoals dit binnenkort door de raad besproken zal worden. Fietsen is gezond, goed voor het milieu en het verbetert de bereikbaarheid. In vergelijking met andere gemeenten wordt er door Heerlenaren beduidend minder gefietst. Om daar verandering in te brengen zijn in het Actieplan Fiets een groot aantal acties opgenomen gericht op de bevordering van het fietsgebruik. Zo zal een speciale fietscoördinator door de gemeente worden aangesteld die gaat toezien op de uitvoering van het Actieplan Fiets.

Uit onderzoek blijkt dat er verschillende redenen zijn waarom er in Heerlen zo weinig gefietst wordt. Een deel van de verklaring kan gevonden worden in oorzaken waar de gemeente weinig aan kan veranderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het relief (de heuvels), culturele factoren, maar ook zoiets als het weer speelt een rol in de beslissing om te gaan fietsen. Maar naast deze factoren zijn er ook zaken waar de gemeente wel duidelijk verandering in kan brengen. Het gaat dan om de kwaliteit van de fietspaden en fietsstroken, de aanwezigheid van (bewaakte) fietsenstallingen en het via promotie en educatie bevorderen van de fietsveiligheid en het fietsgebruik.

Eén van de eerste acties die vanuit het Actieplan zullen worden ondernomen is de aanleg van meer (bewaakte) fietsparkeervoorzieningen in het centrum. Uit telcijfers blijkt dat sinds de uitbreiding van het aantal fietsklemmen aan de achterkant van het station het gebruik is verviervoudigd. Ook de bezetting van de bewaakte fietsenstalling aan de Akerstraat laat zien dat het realiseren van goede fietsvoorzieningen leidt tot een toename van het fietsgebruik. Naast het uitbreiden van het aantal fietsparkeervoorzieningen zal het aanleggen van goede fietspaden en fietsstroken tot de eerste acties behoren.

De uiteindelijke doelstelling van het Actieplan Fiets is een fietsaandeel van 20 procent in alle verplaatsingen door Heerlenaren in 2020 te realiseren. Deze ambitie sluit daarmee aan bij die van de Provincie Limburg en het onlangs verschenen Actieplan Parkstad Limburg.

2009/936 Milieujaarprogramma 2009
Ook in 2009 gaat de gemeente Heerlen zich actief inzetten voor het milieu. Zo gaan we onder meer aan de slag met natuurbescherming in Imstenrade, Heerlen-Noord en de herinrichting van het Geleenbeekdal. Verder komt er een nieuw groenbeleidsplan, wordt het project Groenspoor gerealiseerd en komt er een nieuwe bomenverordening. Hiermee willen we zorgen voor meer openbaar groen en meer recreatiemogelijkheden in de open lucht. Dit zijn slechts een aantal thema's in het Milieujaarprogramma 2009 dat op dinsdag 27 januari is vastgesteld door het college. Met dit jaarprogramma wil de gemeente inzicht bieden in de geplande activiteiten op het brede vlak van natuur en milieu. Andere thema's en een greep uit de projecten die hierin aan bod zijn komen zijn onder meer:
- Afvalverwijdering en - verwerking: het beschikbaar stellen van papiercontainers en de realisatie van ondergrondse afvalverzamelpunten bij hoogbouw en in het centrum
- Riolering en afvalwaterzuivering: het uitvoeren van rioolrenovaties en de aanleg van bergbezinkbassins aan bijvoorbeeld de Corisberg, Welterlaan en Nieuw Eyckholt
- Milieubeheer: opstellen van een actieplan luchtkwaliteit, gevelverbetering van woningen op evenementenlocaties, actualiseren van het bodembeleidsplan, actualiseren van de verkeersmilieukaart, opzetten van een project geluidsarm asfalt en het opstellen van een werkprogramma Externe Veiligheid
- Natuur- en milieueducatie: het ondersteunen van educatieve projecten zoals het Milieu Ontmoetings Programma (MOP) en het Scholenproject Heerlen Schoon.
- Klimaat en Nieuwe Energie: het verder uitwerken van een Actieprogramma Nieuwe Energie, het vervolg van het Mijnwaterproject in CorioEnergy, uitvoeren en actualiseren van het Klimaatbeleidsplan. Verder zijn in het milieujaarprogramma ook alle reguliere taken op het gebied van milieu opgenomen. Zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van bodemonderzoeken, milieutoezicht en -handhaving bij bedrijven en het opstellen van milieuvergunningen .

Met het Milieujaarprogramma 2009 voldoet de gemeente aan de verplichting vanuit de Wet Milieubeheer. In oktober 2008 werd al het milieujaarverslag 2007 en een milieuactiviteitenoverzicht 2008 gepubliceerd. Het milieujaarprogramma 2009 sluit hierop aan. Naast informatie over de wettelijke taken wordt ook informatie aangeboden over n