Ingezonden persbericht


Maat (LTO) vraagt snelle actie van het kabinet:

'Ruim baan voor bedrijven
die willen investeren'

,,Het is alle hens aan dek. Het gaat nu in de eerste plaats om maatregelen waar de economie mee gediend is. Het beste advies aan het kabinet is om zich te richten op sectoren en bedrijven die kunnen en willen investeren en op maatregelen die naar verhouding weinig of niks kosten en veel opleveren'', zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in een reactie op de vanmorgen gepresenteerde prognoses van het Centraal Planbureau.

Maat noemt de recente cijfers schokkend, nadat het CPB twee maanden terug de economische teruggang nog becijferde op slechts 0,75 procent. Hij pleit voor snelle maatregelen die op korte termijn ook effect hebben, zoals het algemeen toepassen van exportkredietverzekeringen: ,,Dit houdt in geen landen en ook geen producten meer uitsluiten. Dus inclusief de export van bijvoorbeeld zaaizaad en pootgoed naar ontwikkelingslanden, want er bestaat ook naar die producten vraag."

Maat noemt als andere mogelijkheid een ruimere stimuleringsregeling voor duurzame energie (SDE-regeling), waar LTO zich al geruime tijd voor inspant. Met een forse verhoging naar een meer reële bijdrage worden nieuwe investeerders over de streep getrokken. Tientallen agrarische bedrijven zullen volgens hem dan wél gaan investeren en dat levert bovendien de nodige werkgelegenheid op.

Ook met de installatie van nieuwe WKK-installaties in de glastuinbouw en vergistinginstallaties valt volgens LTO op het gebied van duurzame energie veel te winnen. In sommige regio's zijn afspraken gemaakt met energiebedrijven, maar in een aantal bestaat geen uitzicht op snelle levering van relatieve duurzame stroom op het net. ,,Wij vinden het echt onzin om daarmee tot 2010 te wachten. Het ministerie van EZ kan dit binnen een paar maanden regelen, maar er zit nog steeds onvoldoende schot in. Volgens mij geven de nieuwe cijfers genoeg aanleiding om hier eindelijk haast mee te maken."

Een andere voortdurende ergernis vormen de beperkingen voor meer dan tienduizend agrarische bedrijven nabij Natura 2000-gebieden. Enkele duizenden bedrijven willen verder met bedrijfsontwikkeling en uitbreiding, maar lopen vast omdat ze geen vergunning krijgen. Maat: ,,Ook hier geldt: geef bedrijven die willen investeren de ruimte en hef de belemmeringen op. Met een goed juridisch kader kan hier wat aan worden gedaan. Met nieuwe investeringen zal de milieubelasting trouwens niet toenemen, maar juist afnemen. Dit dossier is voor vele agrarische ondernemers onderhand een blok aan het been."

Het complete pakket aan maatregelen staat in een brief, die LTO onlangs naar de ministers Cramer (VROM) en Verburg (LNV) heeft gestuurd. ,,Niet meer aarzelen, maar nu aanpakken en dóen", benadrukt de LTO-voorzitter. ,,Nood breekt wet. We moeten alles in het werk stellen om te voorkomen dat de recessie nog verder om zich heen grijpt."

Datum : 17 februari 2009
Nummer : P2820
Informatie : Jack Luiten M 06 - 53 73 60 17

Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland
Postbus 29773, 2502 LT Den Haag
Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225

2595 AL Den Haag
T : 070 - 33 82 700
F : 070 - 33 82 710
E : secretariaat@lto.nl
I : www.lto.nl