Rijksmuseum
AGENDA RIJKSMUSEUM 2009
Aanwinstenpresentatie:
Karel Appel, De vierkante man
9 december - 16 februari 2009
Het Rijksmuseum kocht De vierkante man (1951) uit de nalatenschap van de kunstenaar. Tijdens de presentatie worden ook twee andere werken van Appel getoond, die in langdurig bruikleen zijn gegeven: Zwarte maagd en De ontmoeting, beide uit 1952.
Appel was een van de mede-oprichters van de internationale CoBrA-beweging. De jaren 1951-52 markeren het einde van CoBrA. Eén van de terugkerende thema's in deze periode is een mannenfiguur, speels of agressief al naar gelang de verf op het doek kwam, die de toeschouwer confronteert met zijn onverzettelijkheid.
Lustoord voor vogelspotters
Schilderijen van Melchior d'Hondecoeter
18 december - 9 maart 2009
De schilderijen met vogels van Melchior d'Hondecoeter (1636-1695) waren in zijn tijd zó geliefd dat de adel zijn stads- en landhuizen ermee versierde. Zelfs koning-stadhouder Willem III kocht 'vogelstukken' voor zijn paleizen Soestdijk en Het Loo. Het Rijksmuseum toont nu zes grote vogelstukken waarvan er vier geheel werden gerestaureerd.
Te Gast: Vermeer
11 maart - 1 juni 2009
Vanaf 11 maart 2009 is het topstuk De dame met de weegschaal van Johannes Vermeer te gast in het Rijksmuseum. Het meesterwerk is afkomstig uit de National Gallery in Washington en zal worden getoond temidden van de Vermeers van het Rijksmuseum, waaronder Het melkmeisje en De brieflezende vrouw. Hiermee presenteert het Rijksmuseum tijdelijk de grootste collectie Vermeers in de Europa.
Wintertentoonstelling:
Hendrick Avercamp (1585-1634)
De kleine IJstijd
21 november 2009 - 14 februari 2010
Hendrick Avercamp is dé schilder van de Hollandse ijsgezichten in de 17de eeuw. Van schaatsende paartjes, kolf spelende heren in voorname kledij, een arrenslee voortgetrokken door fiere paarden, kinderen die elkaar bekogelen met sneeuwballen en een onfortuinlijke man die zojuist door het ijs is gezakt, Avercamp had een scherp ook voor anekdotische details. Het is voor het eerst dat het Rijksmuseum een monografische tentoonstelling aan deze schilder van de zo populaire ijsgezichten wijdt. Van 21 november tot en met 14 februari 2010 is een ruime selectie van zijn mooiste schilderijen en tekeningen te zien, o.a. uit collecties van de Billedgaleri in Noorwegen, Museum of Fine Arts in Boston en de National Gallery in Londen.
Het Rijksmuseum elders:
Het wassende water
Document Nederland
Huis Marseille Museum voor Fotografie, Amsterdam
29 november 2008 - 1 maart 2009
In samenwerking met NRC Handelsblad organiseert het Rijksmuseum voor de elfde keer de fototentoonstelling Document Nederland. Thema van dit jaar: Nederland en het water. De klimaatverandering zorgt voor een stijgende zeespiegel en buiten hun oevers tredende rivieren. Dijken worden opgehoogd, rivieren verbreed en land teruggegeven aan het water. Marnix Goossens fotografeerde het Nederlandse landschap dat in gereedheid wordt gebracht voor de toekomst. Tegelijk met deze tentoonstelling toont Huis Marseille foto's die scholieren uit het voortgezet onderwijs maakten over de waterproblematiek.
Holland en Japan, 400 jaar handel
Rijksmuseum Amsterdam Schiphol
11 februari - 11 mei 2009
400 jaar geleden knoopte de VOC officiële handelsbetrekkingen aan met Japan. De tentoonstelling geeft een beeld van vier eeuwen culturele contacten tussen de twee landen: porselein, lakwerk, textiel en schilderijen uit onder meer de collectie van het Rijksmuseum.
Toegang gratis. Tussen E- en F- pier, na de paspoortcontrole; dagelijks 7-20 uur
Rijksmuseum Maastricht: Palazzo
Bonnefantenmuseum, Maastricht
De vaste opstelling Palazzo toont de rijke verzameling 16de- en vroeg 17de-eeuwse Zuid-Nederlandse en Italiaanse schilder- en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, naast werken uit de collectie van het Bonnefantenmuseum. www.bonnefanten.nl
---
RIJKSMUSEUM, DE MEESTERWERKEN
Tijdens de verbouwing van het hoofdgebouw presenteert het Rijksmuseum De Meesterwerken in de Philipsvleugel. Hiermee toont het Rijksmuseum het mooiste van het mooiste uit eigen collectie. Ruim 400 topstukken vertellen het verhaal van het politieke, economische en artistieke wonder van de Gouden Eeuw.
Adres: Museumplein - Jan Luijkenstraat 1, Amsterdam
Openingstijden: dagelijks 9-18 uur; vr 9-20.30 uur; gesloten op 1 januari
Contact: tel. 020 - 674 70 00 / www.rijksmuseum.nl
Toegangsprijzen m.i.v. 1-1-2009:
T/m 18 jaar gratis
Vanaf 19 jaar E 11
-----------------------
---- --