Ingezonden persbericht


IN 'T ZAL JE MAAR GEBEUREN: DE OORLOG DIE NOOIT VOORBIJ GAAT

Over een Joodse generatie die van het ene conflict in het andere rolt 't Zal je maar gebeuren, dinsdag 17 februari 2009 om 22.50 op Nederland 2

³Vaak wordt mijn man 's nachts gillend wakker², zegt de 76-jarige Elfie van Delft in 't Zal je maar gebeuren. Programmamaker Herman Haan zoekt in Israël naar de veerkracht van een bijna uitgestorven generatie Nederlandse Joden, die niet alleen de Tweede Wereldoorlog heeft overleeft, maar ook in hun nieuwe thuisland van de ene oorlog in de andere terechtkomt. Zijn zoektocht leidt tot bijzondere ontmoetingen en openhartige gesprekken. De EO zendt de documentaire uit op dinsdag 17 februari, 22.50 uur op Nederland 2.

In Haifa spreekt Herman met het echtpaar Van Delft. Barend van Delft is overlevende van concentratiekamp Auschwitz. Als jongeman maakte hij daar verschrikkelijke dingen mee. Zo is hij diverse malen verplicht getuige geweest van ophangingen en werd hij zo hard geslagen dat zijn schedel nog steeds een deuk vertoont.

Mevrouw Gila Kidar zit in hetzelfde bejaardentehuis als Barend en Elfie van Delft. Ze vertelt dat ze als kind in haar ééntje moest onderduiken. Nog steeds vertoont haar gezicht de sporen van deze ellende. Op indringende wijze praat ze over de gevolgen die de Joodse onderduikers hun leven lang met zich meedragen. Toch brandt er in de ogen van deze bejaarde vrouw een vuur dat blijkbaar niet te blussen valt.