Dexia Bank


Hoe vlot nemen bedrijven de bocht van de mobiliteit ?

27/01/2009

Onder de titel "Bedrijfsstrategieën : doorlichting van de mobiliteit!" vindt op 17 februari eerstkomend een colloqium plaats in Brussel dat wordt georganiseerd door CIEM, het Centre Interuniversitaire d'Etude de la Mobilité, en Dexia Bank.

Verschillende getuigen en specialisten, afkomstig uit de bedrijfswereld, de openbare sector en de academische wereld, maken er de balans op van de uitdagingen waarmee de bedrijven geconfronteerd worden op het vlak van mobiliteit. Tevens wil het nagaan met welke uitdagingen het transport van morgen geconfronteerd wordt.

In 2008 werden meer dan 300.000 nieuwe wagens ingeschreven in België - een cijfer dat tot nadenken stemt. In de meeste gevallen gaat het om bedrijfswagens.

Rekening houdend met de nieuwe milieuwetgeving, de volatiele brandstofprijzen, het dichtslibben van steden, de toenemende smogpieken en de stijgende kosten voor het aanleggen en onderhouden van de autowegen, is het aangewezen na te denken over een coherente aanpak van de mobiliteit en een beter gecoördineerde politiek voor het beheer van de transportstromen, meer bepaald van het professioneel vervoer.

De overheid lanceert al sinds verschillende jaren mobiliteitsplannen om alternatieve transportmiddelen te promoten en de verplaatsingsnoden voor professionele doeleinden opnieuw te definiëren.

Van hun kant liepen verschillende bedrijven vooruit op die openbare initiatieven en ontwikkelden zij specifieke programma's die tot doel hebben het woon - werkverkeer van hun medewerkers beter te beheren en hen aan te moedigen om de auto te laten staan en alternatieve transportmiddelen te overwegen: carpooling, openbaar vervoer, fiets, shuttledienst... Daarnaast worden ook evenementen georganiseerd om het grote publiek te sensibiliseren voor energie- en milieukwesties, hen aan te moedigen om de fiets te gebruiken enz. Er zijn veel positieve oplossingen mogelijk maar de coördinatie tussen de verschillende partijen - de bedrijven, het openbaar vervoer, de verantwoordelijken voor de wegeniswerken, de politiek en het grote publiek - laat wel eens te wensen over.

Om de bestaande initiatieven toe te lichten, inclusief de mobiliteitsperspectieven van en voor de bedrijven, en de synergie te bevorderen tussen de verantwoordelijken voor het openbaar vervoer enerzijds en het privévervoer anderzijds, organiseren het CIEM en Dexia Bank op 17 februari 2009 van 13.45u tot 17.30u in het Dexia Congress Center een studienamiddag die verschillende specialisten samenbrengt. Het is de bedoeling om de perspectieven en de nieuwe strategieën met betrekking tot het transportbeheer van en voor bedrijven te bespreken.

CIEM

Het Centre Interuniversitaire d'Etude de la Mobilité is een platform dat de drie Franstalige universiteiten van België samenbrengt.

De gespecialiseerde opleiding voor transportmanagement die het CIEM al meer dan 15 jaar organiseert - en die gevolgd werd door meer dan 200 studenten afkomstig uit 40 landen - wordt nu vervangen door de Master Complémentaire en Gestion des Transports, een opleiding op hoog niveau die inspeelt op de huidige uitdagingen op het vlak van mobiliteit, transport en logistiek.

Tussen 2004 en 2008 organiseerde het CIEM eveneens een opleiding die bekroond werd met het Certificat en gestion de la mobilité - een diploma in mobiliteitsbeheer.

Van september tot november 2007 organiseerde het CIEM in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel een opleiding Mobiliteit & Intermodaliteit voor de federale ambtenaren van niveau A van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer.

Vanaf maart eerstkomend stelt CIEM twee opleidingssessies in "Corporate Mobility Management" per jaar voor. De doelstellingen zijn: in het kader van de bedrijven professionele mobiliteitsmanagers opleiden die in staat zijn om concrete oplossingen te ontwikkelen voor de transportproblematiek, meer bepaald van de werknemers; een visie en instrumenten ontwikkelen voor het beheer van een transportplan; de deelnemers aan de opleiding actief aan de slag te laten gaan via case studies die hen toelaten het geleerde in de praktijk toe te passen.

Tot slot werkt CIEM mee aan het opzetten van talrijke researchprojecten, colloquia en seminars en beschikt het over een groot documentatiecentrum.

Dexia Bank

Al sinds vele jaren zet Dexia Bank zich in voor een betere aanpak van de mobiliteit. De intentie om structureel te beginnen nadenken over mobiliteit werd opgestart in januari 1998. Twee jaar later, in december 2000 werd een eerste versie van het Mobiliteitsplan ondertekend. Het werd op 1 april 2001 concreet ingevuld, in de vorm van een collectieve arbeidsovereenkomst (C.A.O.). Sindsdien werden vele maatregelen getroffen om de medewerkers van de bank aan te sporen te kiezen voor alternatieve transportmiddelen en de auto thuis te laten. Het resultaat? Bijna 80 % van de medewerkers van de Brusselse hoofdzetel laat de auto staan: 55% komt met de trein naar het werk, 19% met de tram, bus en/of metro, 2% met de moto, 2% doet aan carpooling en 1% komt met de fiets.

Dexia Bank neemt tevens deel aan talrijke acties, zoals de « Middagen van de mobiliteit » die de medewerkers willen informeren, de « Friday Bikeday », de dag « Naar het werk zonder mijn wagen », enz.

Praktische informatie

Het volledige programma, inclusief de uurregeling en bijkomende informatie vindt u op de website www.corporatemobilitymanagement.be.

Waar ?

Dexia Congress Center

Passage 44
Kruidtuinlaan 44
1000 Brussel

Wanneer ?

Dinsdag 17 februari van 13.45u tot 17.30u

Perscontacten

Blue Tattoo Communication

Valérie Bailly

Tel. : 02/503 52 77 - 0496/812 352

Web : www.bluetattoo.be

CIEM - Centre Interuniversitaire d'Etude de la Mobilité Pierre Arnold - Xavier Tackoen

Tel. : 02/650 34 67 - 02/650 39 33

Web: www.ciem.be