Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, DINSDAG 9 DECEMBER 2008

DE WERELDFILMCANON

Publiek bouwt mee aan Wereldfilmcanon op vier film- en discussieavonden

Wereldfilmcanon
Vanaf februari 2009 organiseert Kosmopolis Den Haag vier maandelijkse film- en discussieavonden in Filmhuis Den Haag waarop met behulp van bijzondere gasten én het publiek wordt gepoogd een bescheiden begin te maken met het vaststellen van een Wereldfilmcanon.

Film verruimt sinds zijn geboorte in 1896 de blik van velen. De operateurs van Lumière brachten meer dan honderd jaar geleden al beelden uit Moskou naar een dorpsplein in Mexico en lieten bewoners van een metropool als New York zien hoe het leven op het platteland in Afrika was. Nog altijd is film een ultiem medium om in aanraking te komen met uiteenlopende culturen - soms op een informatieve, soms op een vermakelijke manier. Met humor, drama, suspense of kritiek, met muziek of zonder, beantwoordend aan verwachtingen of juist verrassend of controversieel.

Op 17 februari, 17 maart, 21 april en 19 mei 2009 belicht Kosmopolis Den Haag in Filmhuis Den Haag vier verschillende culturen, namelijk de Hindoestaanse cultuur, de Turkse, de Marokkaanse en de Hollandse. Drie filmliefhebbers - met wortels in de centraal staande cultuur en werkzaam in de culturele, politieke, journalistieke of wetenschappelijke sector - zullen op elk van de dinsdagavonden een speelfilm of documentaire promoten die volgens hen iedereen in Nederland gezien moet hebben om de grondwaarden van die cultuur te begrijpen.

Na de bevlogen pleidooien zal presentator Rocky Tuhuteru de mensen in de zaal vragen om hun stem uit te brengen op één van de drie films. Deze film wordt - na een pauze met hapjes en drankjes - vertoond in de filmzaal. Onder voorbehoud kunnen we alvast de gasten van de eerste - Hindoestaanse - avond noemen: onderzoeker Chan Choenni - werkzaam op de afdeling Integratiebeleid van het ministerie van VROM, Sharmila Badloe - adviseur bij MiraMedia, programmamaker en cultureel antropoloog en Rabin Baldewsingh - wethouder Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media van de gemeente Den Haag. Voor de Turkse avond zal Hülya Cigdem, journaliste en schrijfster van de roman De Importbruid, is een van de drie gasten zijn. Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Sanne de Maijer: 06 45769345