Partij van de Arbeid

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de Minister van Jeugd en Gezin

over de waarborging van de subsidie voor Gezin in Balans van Humanitas


1. Bent u bekend met het feit dat door uw beschikking met betrekking tot de subsidie voor Gezin in Balans van Humanitas, voor de organisatie van Gezin in Balans een lastige situatie is ontstaan?


2. Is het juist dat in de beschikking staat dat er sprake is van een overbruggingssubsidie voor het jaar 2009 en dat Gezin in Balans er voor moet zorgen dat de nazorg aan ex-gedetineerde moeders moet worden overgedragen aan de Centra van Jeugd en Gezin?


3. Is het juist dat het amendement van het lid Bouwmeester c.s. vraagt om de waarborging van de ondersteuning van een 50-tal nazorgtrajecten en niet om te faciliteren dat deze trajecten volgend jaar over kunnen naar de gemeenten? Zo ja, waarom moet Gezin in Balans dan als extra voorwaarde met alle gemeenten om tafel?


4. Is het niet juist zo dat door de relatief kleine doelgroep er juist geen meerwaarde is dat Gezin in Balans per gemeente uitgevoerd gaat worden maar dat door de specifieke kenmerken van dit project een landelijke uitvoering veel meer voor de hand ligt?


5. Wat gebeurt er in gevallen dat gemeenten niet mee willen werken aan de overgang van dit project naar de Centra van Jeugd en Gezin maar er blijkt wel een ex gedetineerde moeder zich in die gemeente te vestigen?


6. Kunt u in uw visie over hoe de begeleiding van moeder en kind tijdens en na detentie plaats zou moeten vinden, die u conform de motie Bouwmeester c.s. (31 700 XVII , nr. 19) voor 1 april 2009 aan de Kamer zal doen toekomen, ook meenemen hoe omgegaan wordt met kleinere gemeenten waarmee het lastig blijkt te zijn tot afspraken te komen?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018

2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl