P E R S B E R I C H T

Samas verkoopt vastgoed, verlaagt schuldpositie en is voornemens Erco Interieurbouw te verkopen

Houten, 17 februari 2009, voor opening van de beurs

Samas N.V. (Samas) maakt vandaag de sale and leaseback bekend van de productiefaciliteit in Tilburg. De netto-opbrengst van circa ¤ 7 miljoen zal voor het grootste deel worden besteed aan verlaging van de schuldpositie. Hiermee opereert Samas binnen haar contractuele aflossingsverplichtingen.
Voorts maakt Samas bekend dat een intentieverklaring is getekend voor de verkoop van Erco Interieurbouw in Valkenswaard door middel van een management buy-in. Deze transactie stelt Samas en Erco in staat de huidige commerciële samenwerking voort te zetten. Tegelijkertijd biedt dit Erco, dat is gespecialiseerd in full-service interieurbouw en een omzet heeft van ongeveer ¤ 8 miljoen op jaarbasis, de mogelijkheid om een meer zelfstandig pad te kiezen en daarmee het vereiste rendement op lange termijn te realiseren. De desinvestering is ongeveer cash-neutraal en resulteert in een verdere verlaging van de kostenbasis voor Samas.
Zoals in eerdere berichten aangegeven, heeft Samas een krappe financiële huishouding en daarom blijven schuldvermindering, kostenbeheersing en een kleinere, meer gefocuste
organisatie duidelijke aandachtspunten. Volgend op de succesvolle sale and leaseback van de productiefaciliteit in Tilburg, zal worden gekeken naar verdere mogelijkheden voor soortgelijke transacties. Het inzetten van sale- and leaseback constructies vormt een onderdeel van de eerdere aangekondigde plannen om de balans te versterken en het bedrijf beter te positioneren voor de huidige wereldwijde economische neergang. Zoals ook eerder bekendgemaakt, blijft Samas kijken naar mogelijkheden om de Zwitserse activiteiten (SITAG) te verkopen. Met geïnteresseerde partijen vinden serieuze gesprekken plaats, maar op dit moment kan nog geen indicatie worden gegeven over de uitkomst hiervan. Samas zal haar aandacht blijven richten op het voldoen aan de kredietverplichtingen. Volgend op constructieve besprekingen met haar banken is overeenstemming bereikt over convenanten tot medio 2009.

Voortgang
In het derde kwartaal van het boekjaar 2008/2009 (eindigend op 31 december 2008), daalde de netto-omzet uit voortgezette activiteiten met 11% jaar-op-jaar, waarbij een licht positieve EBITDA werd gerealiseerd. De marktomstandigheden in de meeste markten in Europa verslechteren, waarmee de noodzaak toeneemt om verdere verbeteringen door te voeren op de bovengenoemde aandachtspunten: schuldreductie, kostenbeheersing en bewegen naar een meer compact Samas.
Samas publiceert de jaarcijfers over het boekjaar 2008/2009 (eindigend op 31 maart 2009) op 19 mei 2009, voor opening van de beurs.