Partij van de Arbeid

Concept integratieresolutie

17-02-2009 06:30

Het partijbestuur heeft na een partijbreed debat een gepreadviseerde conceptversie van de integratieresolutie samengesteld. Hierover vindt op het congres besluitvorming plaats. Lilianne Ploumen: In de resolutie doen we recht aan de maatschappelijke realiteit, aan de successen én de problemen die integratie en het samenleven meebrengen.'

Congres en resolutie integratie
Deze week vallen de congresstukken op de mat bij alle congresafgevaardigden. Hierin staat onder andere de gepreadviseerde conceptversie van de integratieresolutie. Een resolutie die de gemoederen de afgelopen maanden behoorlijk heeft bezig gehouden. Naar aanleiding van dit debat en de amendementen van de afdelingen heeft het Partijbestuur preadviezen en enkele wijzigingsvoorstellen opgesteld. Met de besluitvorming op het congres van 14 en 15 maart krijgt de resolutie zijn definitieve vorm.

Gezien het partijbrede maar ook maatschappelijke debat dat de resolutie heeft losgemaakt acht het Partijbestuur het van belang om de door het Partijbestuur voorgestelde versie aan het Congres nogmaals integraal te presenteren.

Ten behoeve van de leesbaarheid is deze versie zoals deze tot stand komt als alle preadviezen van het Partijbestuur door het Congres worden gevolgd- onderaan deze pagina bijgevoegd.

Debat over de resolutie
Het debat in de partij is met name terug te voeren over hoe we omgaan met de maatschappelijke realiteit. Een debat dat niet zelden in onze eigen gelederen heftig debat oproept. Ploumen: Dat is het trotse lot van een echte volkspartij. Want daar wordt gediscussieerd over échte oplossingen. Over hoe om te gaan met probleemjongeren, met islamitische scholen en met gescheiden inburgeringcursussen. Of over hoe we diversiteit op de werkvloer en dialoog in de samenleving bevorderen.

Toon van de resolutie
Er werd ook gediscussieerd over de toon. Ploumen: 'Over de behoefte om in één adem steeds de twee kanten van de medaille te benoemen. De voortdurende angst het één boven het andere te stellen. Hierdoor ontstaat soms een schijnbare tegenstelling in bewoording en balans die eigenlijk geen tegenstelling is. Een tegenstelling over het benoemen van successen óf problemen. Een keuze tussen het benoemen van kansarmoede, segregatie, schooluitval, probleemjongeren óf het benoemen van succesvol ondernemerschap, de meerwaarde van diversiteit, de doorbraak van nieuwe Nederlanders in het hoger onderwijs, de politiek en het Nederlands elftal.

Zaak is dat we het beiden doen. In Verdeeld verleden, gedeelde toekomst doen we recht aan de maatschappelijke realiteit, aan de successen én de problemen die integratie en het samenleven meebrengen. We benoemen wat er goed gaat omdat dat noodzakelijk is om mensen te laten zien wat voor een toekomst de Partij van de Arbeid voorstaat. We benoemen wat er niet goed gaat omdat dit de kern van onze politiek behelst. Een politiek die oplossingen wil bieden voor bestaande problemen, politiek die lotsverbondenheid en sociale cohesie wil bewerkstelligen, politiek die solidariteit, emancipatie en verheffing hoog in het vaandel heeft staan. Onze politiek.

Lees de versie zoals deze tot stand komt indien alle preadviezen van het Partijbestuur worden gevolgd door het Congres (pdf) >

Lees de resolutie, met daarin alle amendementen en preadviezen (pdf)> Zie het origineel