Interactive Oerbeest een educatieve primeur in het Stedelijk Museum

17/02/2009 07:53

Stedelijk Museum Schiedam

Het schilderij Oerbeest (1951) van Karel Appel is één van de topstukken uit de CoBrA-collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. Bij dit schilderij staat nu een bijzondere interactive waar bezoekers Oerbeest kunnen naschilderen. En.. Karel Appel geeft zelf commentaar!

Het natekenen of schilderen van kunstwerken in musea is een belangrijk instrument om goed te leren kijken en het vakmanschap van de kunstenaar actief te doorgronden. Het Stedelijk Museum Schiedam wil daarom graag het natekenen en schilderen op zaal stimuleren op een aantrekkelijke en hedendaagse manier. Met dit doel voor ogen ontwikkelde het museum in samenwerking met multimedia ontwerpbureau Kissthefrog een speciale 'naschilder' interactive bij het schilderij Oerbeest (1951) van Karel Appel.

De interactive staat in de CoBrA-zaal bij het schilderij en nodigt bezoekers uit om Oerbeest met verschillende penselen en kleuren na te schilderen op een touchscreen.

En. Karel Appel kijkt mee. Wanneer het schilderij af is, geeft hij zijn mening. Het kan zijn dat hij je adviseert om nog even door te schilderen. Wanneer bezoekers hun 'Oerbeestschilderij' uiteindelijk signeren kunnen ze een prijs winnen.

Oerbeest van Karel Appel met zijn grote, compacte kleurvlakken leent zich goed om na te schilderen. De compositie is opgebouwd uit krachtige accenten, hetzij door kleur, hetzij door dikke zwarte contour. Door Oerbeest geconcentreerd na te schilderen ontdekken bezoekers de kleurenrijkdom en de afgewogen compositie.

Het terugrijpen van de CoBrA-kunstenaars op de beeldtaal van kinderen en geesteszieken roept verschillende reacties op. Sommige bezoekers denken dat het eenvoudig is om een CoBrA-kunstwerk te maken. Deze interactive daagt bezoekers uit om het zelf 'even' te doen. Ze ervaren dan dat het toch niet zo gemakkelijk is als het op het eerste gezicht lijkt.

Het Stedelijk Museum Schiedam is een museum waar kwaliteit wordt gecombineerd met een grote toegankelijkheid. Het streven is dat de activiteiten vernieuwend, onconventioneel en verrassend zijn, waardoor de bezoeker actief betrokken raakt. Het aansluiten op de belevingswereld van de bezoekers en op de nieuwste ontwikkelingen in de maatschappij staan daarbij centraal.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl