Nederlandse Islamitische Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 17 februari 2009

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam. Presentatie: Nuweira Youskine

---
Oba live staat 17 februari geheel in het teken van Iran.

Hoofdgast: Met socioloog Shervin Nekuee blikken we terug op 1979 toen de Islamitische Revolutie uitbrak onder leiding van ayatollah Ruhuollah Khomeiny. Daarna over de ontwikkelingen die erop volgden en vervolgens over het hedendaagse Iran. Nekuee vluchtte in 1987 uit Teheran voor het islamitische regime. In 2006 kwam zijn boek De Perzische paradox uit.Hij stort zich ook op het maatschappelijke debat als essayist, publicist en debat programmamaker.

In de rubriek Islamitische canon vertelt Neil van der Linden voor de verandering niet over een boek. Zijn gepassioneerde bijdrage gaat over muziek uit Iran.

Het boek, Het huis van de moskee, van Kader Abdollah is bewerkt in een voorstelling. Beer muziektheaterproducties geeft een familiegeschiedenis weer van een tapijthandelaar genaamd Aga Djan. De familie die volgens de regels van de Islam leeft, wordt door middel van prachtige anekdotes, gedichten en dialogen een beeld geschetst. Het drama van Iran, de traditionele islam, moderniteit, verwarring, komen in dit theater stuk ook aan bod.

Het verhaal speelt in 1640. Een smeris voelt zijn gevangen genomen zeeman aan de tand over de beruchte 17e eeuwse vrijbuiter Jan Janszoon. Het blijkt dat Janszoon tot de islam is bekeerd, de naam Moerad Rais draagt en er twee Marokkaanse vrouwen op na houdt. Maar de vraag is of hij met zijn nieuwe identiteit in staat is geweest alle banden met het verleden te kappen. Iraanse vrouwen Het islamitische bewind in Iran viert zijn dertigste verjaardag. Dit had en heeft nog steeds grote gevolgen voor onder andere de positie van de vrouw. Aan tafel wordt hierover gediscussieerd met onze gasten Mina Saadadi, hoofdredactrice van Shahrzad news, Iraanse nieuwsorganisatie die zich op vrouwenthema's richt. Psychologe Sousan Mohammadkhani, en cultureel antropologe Forough Nayeri.

Panelgesprek In de Westerse media wordt Iran overwegend negatief afgebeeld. Extreme standpunten van mullah's en de conservatieve regering krijgen de meeste aandacht. Door middel van filmsites radiozenders en webblogs verheffen Iraniërs in het buitenland en Iran zelf tegen Iraanse overheid en de Westerse media. Hoe ziet de nieuwe Iraanse medialandschap eruit en wat brengt het teweeg in de islamitische republiek?

lees verder

Live-muziek wordt verzorgd door Babak Maddah. Hij componeert bijzondere ritmes van Afrikaanse muzikanten, die hun eigen traditie mixen met hedendaagse muziek, folkloristische melodieën en zijn liefde voor de oude jazz.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.