Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z02751 / 2080913740

Vragen van het lid Smits (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over ouders die zelf een lerares willen betalen. (Ingezonden 17 februari 2009)


1
Wat is uw oordeel over het bericht `Ouders betalen juf'? 1)


2
Deelt u de mening dat de leerlingen wier juf wordt ontslagen, niet het slachtoffer mogen worden van financieel wanbeleid van het schoolbestuur? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen om dit te voorkomen? Zo nee, waarom niet?


3
Vindt u het aanvaardbaar dat twee klassen worden samengevoegd tot een groep van 36 leerlingen die vier maanden lang `s middags samen les krijgen?


4
Deelt u de zorgen van de ouders, dat de grote klas na de voorjaarsvakantie zal leiden tot minder aandacht en begeleiding van de kinderen en dat dit ten koste gaat van de leerprestaties? Bent u bereid ouders, leerlingen en personeel te steunen in hun strijd voor goed onderwijs?


5
Wat is uw oordeel over het feit dat ouders de juf zelf gaan betalen, omdat zij anders wordt wegbezuinigd? Deelt u de mening dat niet de ouders, maar het schoolbestuur moet zorgen voor genoeg leerkrachten? Zo ja, wat gaat u doen? Zo nee, waarom niet?


6
Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat ouders leerkrachten zelf gaan betalen, aangezien het hier om het primaire onderwijsproces gaat? Wat gaat u doen om deze situatie ongedaan te maken zonder dat de leerlingen er de dupe van worden?


7
Deelt u de mening dat dit soort oplossingen alleen mogelijk zijn voor ouders die genoeg geld hebben? Zo ja, hoe voorkomt u een ongewenste tweedeling tussen scholen met vermogende ouders en scholen zonder?


1) AD.nl, 13 februari 2009