Vereniging Nederlandse Gemeenten

Voortvarendheid gewenst met uitvoering van rapport commissie-De Vries


17.02.2009

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het positief dat het kabinet achter de uitgangspunten van het advies van commissie-De Vries staat. De VNG vindt wel dat enige voortvarendheid is geboden om de uitgangspunten en aanbevelingen uit het rapport in de praktijk te gaan toetsen.

De VNG reageert hiermee op het kabinetsstandpunt over het rapport van de commissie-De Vries, dat recentelijk door staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Kamer is gestuurd.

De staatssecretaris vindt dat het advies van de commissie aansluit bij het motto van het kabinet, Samen werken samen leven, dat het kabinet als leidraad voor zijn beleidsontwikkeling hanteert. Het kabinet vindt dat de bereidwilligheid van werkgevers om ook mensen met een beperking aan de slag te helpen cruciaal.

Het kabinet wil, voordat het zich definitief over het advies van de commissie uitspreekt, eerst over een aantal zaken duidelijkheid krijgen. Daarom komt er een speciaal onderzoeksprogramma en worden er pilots gehouden.

De VNG hoopt dat het aangekondigde onderzoeksprogramma de verdere uitvoering van het advies niet vertraagt. Eerder bepleitte de VNG al om zo snel mogelijk via pilots aan de slag te gaan om op die manier het door de commissie-De Vries voorgestelde systeem in de praktijk te toetsen.

De staatssecretaris heeft in haar brief aan de Kamer aangekondigd vóór het zomerreces met een plan van aanpak voor de pilots te komen. De VNG wil samen met relevante partners een voortrekkersrol vervullen bij de realisatie van de pilots.