Commissariaat voor de Media

17 februari 2009

Reactie op omroepinitiatief Wakker Nederland

Het Commissariaat voor de Media heeft kennis genomen van de oprichting, met steun van De Telegraaf, van de omroepvereniging Wakker Nederland die wil toetreden tot het publieke omroepbestel.

Om mee te tellen als lid van een omroepvereniging moeten de leden zelf verklaren dat zij lid willen zijn van de vereniging en moeten zij zelf het lidmaatschapsgeld voldoen. Leden moeten ouder zijn dan 16 jaar en in Nederland wonen.

Pas na indiening van de aanvraag zal het initiatief door het Commissariaat worden getoetst en zullen de bevindingen worden meegenomen in het advies aan de minister over de voorlopige erkenningverlening. Getoetst wordt aan de volgende criteria: een omroepvereniging dient met haar media-aanbod onafhankelijk te zijn van commerciële invloeden, minimaal 50.000 leden te hebben, een stroming te vertegenwoordigen en een vernieuwende bijdrage te leveren aan het publieke bestel.

Nu reeds valt te voorzien dat in het bijzonder de commerciële onafhankelijkheid van de vereniging ten opzichte van de krant en de naamvoering punten van aandacht zullen zijn.