ABVAKABO FNV

Arbeidsverhoudingen bij de overheid

In zijn oratie pleitte hij voor een agenda voor de toekomst om op deze wijze de arbeidsverhoudingen bij de overheid te verbeteren. In een vogelvlucht passeerde veel aspecten de revue. De openbaarheid van de ambtenaar, de relatie tussen de Minister en de ambtenaar, de Balkenende norm die niets met professionele arbeidsvoorwaardenvorming te maken zou hebben, de verkokering van de overheid, de verambtelijking van de functie enz.

Over één ding was Bekker heel duidelijk. Er is geen enkele reden om vast te houden aan de aparte rechtspositie van de ambtenaar. Nu klopt het dat in de praktijk een groot aantal zaken al voor de ambtenaar op dezelfde wijze zijn geregeld als voor "gewone"werknemers en toch ben ik het niet met hem eens. Al was het maar dat ik uit ervaring weet dat grote delen van de ambtenarenachterban hechten aan deze bijzondere status en daar is op zich niets mis mee. Als je wil dat werknemers zich bewust zijn van het feit dat ze voor de publieke zaak werken, is een aparte "status" ook niet in strijd hiermee.

Bekker ging in op de ambtseed. Die kun je afnemen bij een ambtenaar maar voorkom je daarmee corruptie vroeg hij zich af. Nee dank je de koekkoek, natuurlijk niet. Maar je kunt wel als je corruptie constateert, tegen de desbetreffende persoon zeggen, hé vriend of vriendin, hadden wij niet een afspraak met elkaar? Heb jij de ambtseed niet afgelegd? Oftewel, door die ambtseed af te leggen mag je iemand ook meer dan anders aanspraken op zijn verantwoordelijkheid om hier correct me om te gaan.

Helaas was er weinig gelegenheid tot discussie maar dat komt nog in aparte expertmeetings.