VVD


17-2-2009

Europees Hof moet muren Fort Europa optrekken, niet afbreken

De VVD is zeer ongerust door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

Tot nu toe wordt vluchtelingen asiel verleend als zij kunnen aantonen dat zij in hun persoonlijke geval in hun land van herkomst ernstig risico lopen. Het Hof zegt nu dat het niet langer nodig is om aan te tonen dat zij persoonlijk worden bedreigd als zij worden teruggestuurd. Het aantonen van een algemener risico en willekeurig geweld in het land van herkomst zou voldoende zijn.

VVD woordvoerder De Krom: "Het is absoluut noodzakelijk dat Europa alles uit de kast haalt om de grote stromen kansarme immigranten uit andere delen van de wereld te weren. Wat nu dreigt te gebeuren is dat het Hof in plaats van de muren van Fort Europa hoger op te trekken, de ophaalbrug neerlaat".

"De VVD wil geen nieuwe stroom kansarme migranten. Als het gevolg van deze uitspraak is dat migranten uit alle delen van de wereld asiel moet worden verleend op basis van het simpele feit dat er in hun land in het algemeen sprake is van willekeurig geweld, ook al is dat niet tegen hen persoonlijk gericht, dan is het eind zoek. Dat is voor de VVD onaanvaardbaar".

De VVD wil onmiddellijk opheldering van staatssecretaris Albayrak van Justitie. Donderdag vindt daarom op verzoek van de VVD een spoeddebat plaats. De VVD wil:

1. weten wat de precieze gevolgen zijn voor het Nederlandse en Europese asielbeleid

2. de garantie dat de deuren van Nederland en Europa ferm gesloten blijven voor kansarme migranten

3. dat niet via deze achterdeur een verkapt categoriaal beschermingsbeleid wordt ingevoerd

4. dat zo nodig de Europese richtlijn wordt aangepast.