Gemeente Enschede

Hulpverlening sneller ingezet

De burgemeesters van Twente hebben gezamenlijk besloten om per 1 maart 2009 te beginnen met de uitvoering van de Wet tijdelijk Huisverbod. Deze wet geeft de Burgemeester de bevoegdheid de pleger van huiselijk geweld tijdelijk de toegang tot de woning van het slachtoffer te ontzeggen bij ernstig en onmiddellijk gevaar, of de dreiging daarvan.

Op 1 januari 2009 is de Wet tijdelijk Huisverbod van kracht geworden. Doel van het huisverbod is het stoppen van het geweld en hulpverlening op gang te brengen om toekomstig geweld te voorkomen. De uitvoering van deze wet vergt een nauwe samenwerking tussen de gemeente, de verschillende hulpverleningsinstellingen, de politie en justitie. Zowel in het buitenland als in een aantal pilotgemeenten in Nederland hebben de ervaringen aangetoond dat de wet een krachtig en effectief middel is om huiselijk geweld te stoppen en toekomstig geweld te voorkomen.

De politie voert deze wet uit en legt het huisverbod op namens de burgemeester. De toegang kan in 1e instantie voor een periode van 10 dagen worden ontzegd. Deze periode kan door de burgemeester indien noodzakelijk met 18 dagen worden verlengd. Het huisverbod houdt tevens een contactverbod met slachtoffers in.
Direct na het opleggen van het huisverbod komt het crisisinterventieteam van de hulpverlening ter plaatse. Deze teams zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week inzetbaar in heel Twente.

De wet is bedoeld om de vicieuze cirkel van geweld waarin gezinnen zitten te doorbreken. De ervaring leert dat dit meestal niet lukt zonder externe interventie en hulpverlening. Het huisverbod is geen strafrechtelijke maatregel maar een bestuursrechterlijke maatregel gericht op snelle en effectieve hulpverlening. Een opgelegd huisverbod komt niet op je `strafblad'. Het negeren of overtreden van het huisverbod levert wel een strafbaar feit op. De overtreder zal worden aangehouden en in het politiebureau worden ingesloten.

Geplaatst: 17 februari 2009.

17 februari 2009